Türkiye ve Yunanistan Birlikte AB’ye Uyumu Öğreniyor

İhracatının yüzde 51’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiren Türk plastik sektörü, AB’nin plastikle ilgili mevzuat ve standartlarını, Avrupa Birliği Plastik Dönüştürücüler Birliği, EuPC tarafından geliştirilen Business Support Project (İş Geliştirme Projesi) sayesinde öğrenecek. Projenin Türkiye ayağı, 28 Mart’ta PAGEV’in (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşiyor.

İş Geliştirme Projesi’ne, Türkiye ve Hırvatistan gibi AB’ye aday ülkelerin yanı sıra AB üyesi Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler de katılıyor. Proje sayesinde PAGEV’in de dahil olduğu toplam beş plastik dernek ve vakfının yöneticileri, AB’nin plastikle ilgili mevzuat ve standartları hakkında bilgilenecek ve bu birikimleri kendi ülkelerindeki sektör temsilcilerine aktaracak. Projenin diğer amaçları arasında; üye partnerler arasındaki iletişim ve koordinasyonu güçlendirmek, proje konularında yayın ve tanıtım programları ve seminerleri düzenlemek, REACH (AB Kimyasallar Mevzuatı) ve atık yönetimi konusunda bir sistem ve yardım masası oluşturmak da yer alıyor.

Proje için EuPC, PlasticsEurope (Association of Plastics Manufacturers) ve AB kaynaklarından toplam 465 bin Euro’luk bütçe ayrıldı. Türk plastik sektörünü her platformda başarıyla temsil eden PAGEV, yüzde 99’u KOBİ düzeyindeki işletmelerden oluşan Türk plastik üreticilerinin AB’ye uyum sürecini sorunsuz atlatması için proje kapsamında çalışmalarını sürdürecek. Projenin Türkiye ayağı için ayrılan bütçe ise 51 bin Euro.


15 ay sürecek olan projenin partnerlerini; Türkiye’den PAGEV, Bulgaristan’dan BAP (Bulgaristan Polimer Derneği), Romanya’dan ASPAPLAST (Romanya Plastik İşleyici İşverenler Derneği), Hırvatistan’dan CAPRC (Hırvatistan Plastik ve Kauçuk Dönüşümcüleri Derneği) ve Yunanistan’dan AHPJ (Yunanistan Plastik Sanayicileri Derneği) oluşturuyor.

İş Geliştirme Projesi kapsamında dernek yöneticilerine verilecek eğitim konuları arasında; REACH, AB Atık Mevzuatı, AB Rekabet Hukuku, geri dönüşüm, plastiklerde ağır metaller, sektörü tehdit eden yangınlara karşı korunma yöntemleri ve sivil toplum örgütleri yönetimi de yer alıyor. EuPC İş Geliştirme Projesi, 27–29 Şubat 2008 tarihlerinde Brüksel’de yapılan tanıtım toplantısı ile başladı. Projenin ikinci toplantısı 28 Mart’ta PAGEV ev sahipliğinde İstanbul’da düzenleniyor. Toplantıya, EuPC ve PlasticsEurope’un ilgili proje yöneticileriyle, projenin partneri ülke derneklerinin yöneticileri katılacak. Diğer toplantılar ise mayıs ayında Atina’da, haziran ayında ise Sofya ve Zagreb’de yapılacak.