Türkiye Sika'nın ARGE Merkezi Oldu



Dünyanın 5 kıtasında ve toplam 80 ülkede faaliyet gösteren Sika Yapı Kimyasalları A.Ş, Türkiye’deki 100. yaşını kutladığı 2010 yılında Türkiye’yi AR-GE merkezi yaptığını Swissotel’de düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu. Dünya çapındaki üretim ve satış ağıyla yapı ve endüstri kollarında, özel kimyasallar konusunda faaliyet gösteren ve global bir grup olan Sika, dünyada 100, Türkiye’de ise 20 yıldır faaliyet gösteriyor. Sika Türkiye Genel Müdürü Bora Yıldırım, basın toplantısında Türkiye’de yapmış oldukları yeni yatırımları ve Sika’nın Türkiye’yi AR-GE Merkezi olarak konumlamasının detaylarını anlattı.

Türkiye, çimento katkıları konusunda AR-GE merkezi oluyor

Yapı ve endüstri sektörlerinde özellikle kimyasallar alanında faaliyet gösteren Sika Türkiye Genel Müdürü ve aynı zamanda Orta Asya ve Hazar Bölgesi Müdürü Bora Yıldırım, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Sika, liderlik yaptığı beton ve çimento katkılarında Türkiye’yi AR-GE merkezi yaptı. Türkiye ile birlikte IMEA bölgesindeki 25 ülkeye servis vereceğiz ve AR-GE hizmeti Türkiye’den yapılacak. Burada vurgulamak istediğimiz teknolojik liderlik. AR-GE demek insan demek. İsviçre Türkiye’yi AR-GE merkezi yaptı yani burada insana güvendi o bilgi birikiminin bu işi kotarabileceğine inandı. Hem yatırım yaptı hem de 25 ülkenin servisini buradan yapmaya niyetlendi. Haziran ayında bu konuyla ilgili işlem ve yatırım tamamlanacak. Ve Haziran ayından sonra servis vermeye başlayacağız”.

Yıldırım, 13 kişilik mevcut bir AR-GE departmanlarının şu anda var olduğunu ve toplamda 16 kişilik bir ekip ile bu hizmeti vereceklerini, bu oluşum için yurtdışından herhangi bir katılım almayacaklarını da sözlerine ekledi. Yıldırım; “Sika Türkiye olarak bize verilen fırsatı tamamen Türk çalışanların olduğu bir ekiple değerlendireceğiz. Bizim Türkiye’deki AR-GE merkezinde çalışmalarını sürdürdüğümüz ürünleri her ülke kendi üretim merkezinde üretecek. Yani AR-GE Türkiye’den, üretim ise lokasyonun olduğu ülkede yapılacak. Sika Türkiye olarak şu anda yaklaşık %15 civarında bir ihracatımız var. Ama çimento katkıları ile ilgili üretimimiz yeni başlıyor. Dolayısıyla burası AR-GE merkezi olduktan sonra çimento katkılarıyla ilgili ihracat zaman içerisinde gelişecek.” dedi.
 
Bora Yıldırım, Sika Türkiye’nin merkez bölge ofisi olarak Dubai’ye bağlı olduğunu; Asya-Pasifik ve IMEA bölgelerinin en büyük potansiyelin olduğu bölge olarak değerlendirildiğini ve yeni yatırımların bu bölgelere yoğunlaştırıldığını belirttiği konuşmasında Türkiye’nin Sika için için önemini şu sözlerle belirtti; “2008 büyüme yılı oranlarına baktığımız zaman da, diğer bölgeler yüzde 10 büyürken, bu bölgelerde yüzde 35-40 büyüme söz konusu. SİKA’nın Türkiye’ye bakış açısı da bununla doğru orantılı. Bizim sorumluluğumuzun olduğu bu bölgenin geliştirilmesi, ileride uygun olan ülkeler varsa Sika şirketleri kurulması ve buradaki potansiyelin değerlendirilmesi bekleniyor.”

Sika’nın hem fiziki hem de insana yatırım yaptığını söyleyen Bora Yıldırım, “Sika Türkiye için yaklaşık 20 milyon Euro civarında bir yatırım yaptı. Ayrıca Sika, global olarak satın alma fırsatları arıyor ve bir yandan da bunu hayata geçiriyor. Sika’nın 100 yılına baktığımızda 94 yılda 1.5 milyar frank cirosu olduğunu görüyoruz. Bugüne, Sika’nın 100. yılına geldiğimizde; 80 ülke 12 bin çalışan ve 4,5 milyar frank ciro olduğunu görüyoruz. 1.5 milyar frank cirodan 4.5 milyar ciroya ulaşması ise son 6 yılda” diyerek sözlerine devam etti.

Sika’nın kısa vadedeki hedefi

2011’de gerçek büyüme planını hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Yıldırım, “Daha fazla müşteri odaklı olarak çalışacağız. Ekonomik şartların ne kadar elverdiğini birlikte göreceğiz ama 2010'da bazı müşteri gruplarına odaklanarak onların üzerine büyüme yapmaya çalışacağız. 2011'de ise ekonomik şartların elvereceğini, inşaat sektöründe de buna bağlı bir çıkışın geleceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla 2011'de de gerçek büyüme planımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. 2011 sonu itibariyle hedefimiz tüm müşteri gruplarımızla lider tedarikçi olmak” dedi.