Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı ile BAİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın, Türkiye'nin maden ihracatı ve ekonomiye sağladığı büyük katkıyla alakalı açıklamalarda bulundu.
“Madencilik hızla gelişiyor”
Maden işletmecilerinin, maden ihracatçılarının ve sahada çalışan maden işçilerinin gününü kutlayan BAİB Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın, Antalya, Burdur ve Isparta illerinin doğaltaş rezervleri açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu kaydetti. Akın, Türkiye'de madenciliğin hızla geliştiğine dikkat çekerek, “Bölgemiz miktar ve çeşit açısından küresel ölçekte bir öneme sahip. Buna bağlı olarak bölgemizde madencilik hızla gelişiyor. Sektörün üretimi, ihracatı ve istihdamı ciddi boyutlara ulaştı. Ülkemizin en fazla doğaltaş ihracatı yapan 10 ili arasında Batı Akdeniz illeri de var. Bölgemizde Türkiye ekonomisine uzun yıllar katkı sağlayacak nitelikli mermer rezervleri bulunmaktadır. Bir diğer önemli husus da Burdur bejinin bir dünya markası olmuş olmasıdır. Bölgemizden mermer ihracatı yapan firma sayısı 295'dir. Bu firmaların istihdamı ise yaklaşık olarak 10 bin kişi civarındadır. Mermer sektörünün sağladığı istihdam, diğer sanayi kollarının sağladığı istihdama göre farklıdır. Sektörün istihdamı diğer sanayi kollarında istihdam edilemeyen vasıfsız işçilerdir. Bu nedenle sektörümüz vasıfsız kitlenin iş kapısıdır. Sektörün gelişimi göz önüne alınırsa üretim, ihracat ve istihdam verilerinin artacağı ortadadır” diye konuştu.
Türkiye üçüncü sırada
Dünya mermer ihracatının 2014 yılında 53.8 milyon ton olduğunu açıklayan BAİB Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın, “Bu ihracatın 7.2 milyon tonunu ülkemiz gerçekleştirmektedir ve Türkiye dünya mermer ihracatında üçüncü sırada yer almaktadır. Rakamlar sektörün ülkemiz ve bölgemiz açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Katma değerin yüzde yüze yakın olduğu mermer sektörünün milli ekonomimize sağladığı katkı da ortadadır. Madenler her ülkenin milli kaynakları olması nedeniyle ülke ekonomileri açısından çok önemlidir. Dolayısıyla madencilik özel önem verilmesi gereken bir sektördür. Ekonomik anlamda geçiş sürecinde olduğumuz bir dönemde madenciliğin daha iyi değerlendirilmesi ve sahip çıkılması dileğimizdir. Buna rağmen sektör kamuoyuna yansıyan birkaç kötü örnek nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Madenciler son yıllarda mağdur edilmektedir. Özellikle izin aşamasında, kira ücretlerinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Hızla gelişen maden sektörünün yeni başarı hikayeleri yazabilmesi için böyle bir günde yaşanan sıkıntılara da çözüm bulunması dileklerimle tüm sektör paydaşlarının gününü kutlarım” dedi.
En çok doğaltaş ihracatı gerçekleşiyor
Türkiye'den geçen yıl yaklaşık olarak 4 milyar dolar tutarında maden ihracatı yapıldığını açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ise, “Geçen yıl bölgemizden gerçekleşen madencilik ürünleri ihracatı ise 350 milyon dolar civarındadır. Maden ürünleri ihracatımızın çoğunluğunu doğaltaş oluşturmaktadır. Bölge ihracatımızın lokomotif sektörlerinden olan madencilik, her geçen yıl ihracat rakamlarını artırmaktadır. Doğaltaş ürünlerimiz dünyanın her yerine ihraç edildiği gibi uluslararası inşaat projelerinde yer almaya başlamış ve tercih edilir hale gelmiştir. İhracatımızın artmasına, ekonomimizin gelişmesine sağladıkları katkıdan dolayı şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.