Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle yurt genelindeki birçok su kaynağı kururken, bazı nehir ve barajlardaki su seviyesi düştü. Antalya barajlarla göletlerin doluluk oranlarının geçen yıla göre azaldığı bildirildi. Bazı bölgelerde ise doluluk oranları artış gösterdi.
Antalya’nın Oymapınar Barajı’nda geçen yıl yüzde 54.84 olan doluluk oranı ağustosta yüzde 72.18’e, Manavgat Barajı’nda yüzde 53.74’ten yüzde 64.69’a, Alakır Barajı’nda yüzde 13.20’den yüzde 17.78’e, Çayboğazı Barajı’nda yüzde 15.49’dan yüzde 24.45’e, Kozacağı Göleti’nde yüzde 45.07’ten yüzde 46.05’e, Yeşilyayla Göleti’nde ise yüzde 42.30’dan yüzde 53.47’ye ulaştı.
Isparta’nın Eğirdir Gölü’nde doluluk oranı yüzde 45’e, Burdur Gölü’nde ise yüzde 64’e düştü. Yalvaç Barajı’nda doluluk oranı yüzde 6’ya, Uluborlu Barajı’nda yüzde 58’e, Sorgun Barajı’nda yüzde 35’e gerilerken, Kovada Gölü’nde su seviyesi “sıfır noktası”na indi. Gölcük Gölü’nde de suseviyesi yüzde 68’e geriledi. Eber Gölü’nde ise su seviyesi “sıfır noktası”na kadar düştü.
Kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında bulunan Gaziantep’te, içme ve kullanma suyu ihtiyacı Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki su kaynaklarından sağlanıyor.
Van’da en önemli su kaybının yaşandığı Zernek Barajı’nda, geçen yıla göre yüzde 60 azalma yaşandı. Bu oran Koçköprü Barajı’nda yüzde 30, Sarımemet Barajı’nda da yüzde 13 dolayında...
Su kaynaklarında geçen yıllara göre yüzde 60 oranında azalmanın yaşandığı Muş’ta etkili olan kuraklık nedeniyle bazı dereler kurudu.
Elazığ’da etkili olan kuraklık nedeniyle Keban Baraj’ında su seviyesi 7 metre düşerken, Hazar Gölü’nde ise 3 yıl önce durdurulan enerji üretiminin ardından göl seviyesi sadece 60 santimetre yükseldi.
Atatürk Barajı farklı değil
Şanlıurfa’da tarımsal alanlarda su kullanımı ve enerji talebinin artması nedeniyle Atatürk Barajı’ndaki aktif doluluk oranı yüzde 19.1’e gerileyerek minimum sınıra yaklaştı.
Diyarbakır’da ise enerji üreten barajlar sayesinde Dicle Nehri’nden sulama yapan çiftçiler kuraklıktan etkilenmedi.
Sapanca Gölü iyi durumda
Sakarya’nın en önemli su kaynağı Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin, 31.60
metreyle geçen yıla oranla daha yüksek olduğu belirtildi. Sakarya Nehri’nin
debisinin Pamukova bölgesinde saniyede 40 metreküp olduğunu, tarımsal
sulamaların kesildiği akşam saatlerinde saniyede 50 - 60 metreküpe yükseldiği
vurgulandı.
Bursa ile Yalova’daki mevcut göl ve nehirlerde kuruma ya da su
azalması gibi bir problem bulunmadığı bildirildi.
Ege’de su seviyesi hızla düşüyor
Ege Bölgesi’nde etkili olan kuraklık nedeniyle su kaynaklarının seviyesinde azalma yaşanırken, yetkililer çiftçileri, çok su istemeyen bitkileri ekmeleri yönünde uyardı. İzmir’in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi, 2007 yılına göre yaklaşık 50 oranında düşerken, su rezervinin, yağışların azlığı nedeniyle hızla düştüğü kaydedildi. Manisa ve çevresindeki yeraltı su kaynakları hızla azalırken, yerüstü kaynaklarının da beslenemediği kaydedildi.
Konya’da sulak alan kalmayacak
İç Anadolu Bölgesi’nde, tahıl ambarı Konya’daki göl ve sulak alanların önemli bölümü yok oldu. 1915 yılında yaklaşık 216 bin hektar olan Tuz Gölü’nün su yüzeyi, artık 30 bin hektarın altında. Bugüne kadar Akşehir Gölü (30 bin hektar), Hotamış Sazlığı (16 bin hektar) Ereğli Sazlıkları (37 bin hektar), Kulu Gölü (860 hektar) Eşmekaya Sazlığı (11 bin 250 hektar), Bolluk Gölü (1150 hektar) Samsam Gölü (830 hektar), Tersakan Gölü (6 bin 400 hektar), Suğla Gölü (16 bin 500 hektar) kurudu.
Sulama yasağı getirildiAdana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’deki nehirlerin debileri yüzde 50-60’a varan oranlarda düşerken, bazı gölet ve barajlardan sulama yasağı getirildi. Adana’nın Saimbeyli ilçesinde bulunan Obruk Şelalesi kurudu.
BatmanÇayı’nda su seviyesi düştü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Batman’da, su seviyesinin çok düştüğü Batman Çayı’ndan sulama yapan 23 köy kuralıktan olumsuz etkilendi. Zor durumda kalan köylülerin su ihtiyacını karşılamak için sondaj çalışması yaptığı, ancak bunun da maliyetinin çok yüksek olduğu kaydedildi.
Doğu Anadolu’da nehirler kurudu
Ağrı’da Gülizar Yaylaları’ndaki akarsuların debileri geçen yıla göre yüzde 60 azalınca, bu bölgedeki kaynaklardan beslenen Murat Nehri de tamamen kurudu.
Doğu Karadeniz sorunsuz
Doğu Karadeniz’de bu yılki yağışlar bölge halkının yüzünü güldürürken, akarsu ve göller de yağışlardan nasibini aldı. Buna karşın Gümüşhane’de, son 2 yılda, başta Çakırgöl olmak üzere Yıldız, Beşgöller ve Karanlık göllerinde su seviyeleri önemli derecede düştü. Artvin’de, Çoruh’taki azalmanın bölgedeki baraj göllerini etkilediği, minimum su seviyesi 169 metre olması gereken Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nda şu an su seviyesinin 175.43 metre dolayında bulunduğu kaydedildi.
Manyas tehlikeyi atlattı
Marmara Bölgesi’nde, “Kuş Gölü” olarak da nitelendirilen Balıkesir’in Manyas ilçesindeki Manyas Gölü’nde, Manyas Barajı’nda su tutulmaya başlanmasının ardından kuraklık tehlikesi atlatıldı. 690 milyon 960 bin metreküp kapasiteli göldeki doluluk oranı yüzde 23 oranında artarak yüzde 38’e yükseldi.