Türkiye-İsrail Enerji Hattı İçin İlk Adım



Türkiye ile İsrail arasında petrol, doğalgaz, elektrik, su ve fiberoptik taşıması planlanan Akdeniz Boru Hattı (Medstrea) kapsamında görüşmeler hızlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’le, bakanlıktaki makamında yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme yapan İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer, Rusya ve Azerbaycan’ın da hatla ciddi şekilde ilgilendiğini söyledi. Güler ise 10 aylık fizibilite çalışmasının ardından hattın 3 yılda tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Görüşmenin ardından konuşan Eliezer, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ve Rusya’yı projeye gaz sağlanmasını garanti altına almak için ziyaret ettiğini ve her iki ülkenin de konuyla yakından ilgilendiğini vurguladı. Rusya’yla anlaşma imzalamaya çok yakın olduklarını belirten Eliezer, Azerbaycan’la ilgili olarak ise, "Bu projeye çok ilgi gösteriyor ve özellikle petrol hattını kullanmak istiyor" dedi.

Eliezer görüşmelerinde herkesin Akdeniz’e, Kızıldeniz’e, oradan da Hindistan, Çin ve Tayvan’a kadar uzanacak olan bu projenin en kısa zamanda sonuçlanmasını istediğini gördüğünü ifade etti. Samsun-Ceyhan boru hattının devamı olması planlanan hattın Hindistan’dan Uzakdoğu’ya ulaşması da düşünülüyor.

Petrol piyasası rahatlayacak

Güler de projenin bölgede kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Proje sadece ikili bir proje değil, diğer komşu ülkeleri de kapsayan çoklu bir proje" dedi. Güler, "Enerji konusunda dünya biraz daha hızlı dönüyor. Bu işin içinde Samsun-Ceyhan boru hattı var, Ceyhan enerji bölgesi var. Nabucco projesi var. Fizibilite çalışması yaklaşık 8 milyon euroluk bir çalışma olacak, bunun fonunu oluşturuyoruz. Fon oluşunca da 10 ay içinde fizibilite yapılacak" diye konuştu.

Projenin, Uzakdoğu’ya giden petrolün mesafesini de kısaltacağını anlatan Güler, "Cebelitarık ve Ümit Burnu’ndan dolaşarak Hindistan, Tayvan ve Uzakdoğu’ya giden petrol 39-49 gün arasında gidiyor. Halbuki Ceyhan’dan bu boru hattıyla petrol 19 günde gidecek. Petrol piyasasını son derece olumlu etkileyen bir proje" dedi. Fizibilite çalışmasının tamamlanmasından sonra projenin 3 yılda bitirilmesinin planlandığını belirten Güler, konuyla ilgili Rus şirketi Gazprom ile görüşeceklerini de söyledi.

Güler, projenin Hindistan’ı da ilgilendirmesi nedeniyle, 10 gün içinde üç ülkenin bakanlık müsteşarlarının bir araya geleceğini,  bir-iki hafta sonra da bakanların konuyu değerlendireceğini belirtti. Üçlü toplantıda bundan sonra atılacak adımları görüşeceklerini kaydeden Güler, "Proje hızlı yürüyor. İki ülke arasındaki faaliyetler giderek hız kazanıyor" dedi.

Barışın çimentosu

İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer, Türkiye’yle birlikte yürüttükleri Akdeniz Boru Hattı Projesi’nin ekonomik katkısının yanı sıra barış sürecine de olumlu katkı yapacağını ifade ederek, "Bu ve benzer projeler barış sürecinin çimentosudur" dedi.

Eliezer, "Mısır, Ürdün ve Filistin yönetimiyle benzer konularda ortak projelerimiz var. Sadece bu ve bunun gibi ekonomik projelerle, bölgede istikrarın ve barışın hâkim kılınması sağlanabilir" dedi. Eliezer, bir gazetecinin sorusu üzerine, su sıkıntısı çeken İsrail’in, Türkiye’den boru hattıyla su satın almayı ciddi biçimde düşündüğünü vurguladı. Eliezer, İsrail’in yılda 750 milyon metreküp suyu denizden arıtarak elde ettiğini ve bunun zahmetli olduğunu kaydetti.