Türkiye İlerleme Kaydetti ama Yapacak İş Çok



17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümü üzerine yazılı bir açıklama yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), depremden korkmak yerine, depremden koruyan dayanıklı binalar yapılması gerektiği gerçeğini hatırlattı. THBB açıklamasında, depreme dayanıklı yapıları inşa etmenin yolunun da Deprem Yönetmeliği’ne uygun projelerin, doğru malzemeler ile standartlar doğrultusunda uygulanmasından geçtiği vurgulandı.

Türkiye depreme hazır mı?

THBB, depreme dayanıklı yapılar için tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu süreçte özellikle kentsel dönüşüm ile Türkiye’de önemli gelişmeler kaydedildiğini hatırlatan THBB, 'güvenilir üretici', 'bilinçli tüketici' vurgusu yaptı. Açıklamada görüşlerine yer verilen THBB Başkanı Yavuz Işık, "Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem yaşamımızın bir parçası. Depremin nerede ne zaman kaç büyüklüğünde olacağını bilemeyiz, ama depreme dayanıklı sağlam yapılar üretebiliriz" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, kentsel dönüşüm ile depreme karşı güvenli ve sağlıklı yapılaşmada önemli bir adım atıyor. Bundan sonra yaptığımız binaları sağlam ve güvenli yapalım ki 1999 depremi gibi bir acıyı bir daha yaşamayalım. Bunun için de ülkemiz genelinde bu teknik standartlara sahip betonlar üretilsin ve tüketilsin diye çalışıyoruz. Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin ürettiği, Kalite Güvence Sistemi Belgeli hazır betonlarla inşa edilen yapılarımız ile depreme her geçen gün daha hazır hale geliyoruz. Avrupa standartlarında üretimin sembolü olan KGS belgeli betonlar ile inşa edilen her yapı, depreme ve dış etkilere karşı dayanıklı ve güvenilir oluyor".

THBB’nin depreme dayanıklı sağlam yapı üretimi için eğitimler başta olmak üzere, çok sayıda çalışma yaptığını da vurgulayan Yavuz Işık; 2014 yılında bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına devam edileceğini de sözlerine ekledi.