Türkiye ile Suriye Arasındaki 66 Yıllık Arazi Sorunu Çözülüyor
Ankara ile Şam arasında, Adana Mutabakatı ile kurulan dostluk köprüsünün, iki ülke vatandaşlarını ilgilendiren binlerce dönümlük arazi sorunununun da çözüme kavuşturulması ile perçinlenmesi hedefleniyor.
1939’da imzalanan Ankara Anlaşması’ndan sonra, iki ülke vatandaşları arasında Hatay’daki on binlerce dönümlük verimli araziyi kapsayan emlak sorununun çözülmesi amacıyla Türkiye ve Suriye masaya oturacak. Dışişleri Bakanlığı, Ankara ve Şam’da yapılacak müzakereler öncesi iki ülkenin üzerinde uzlaşacağı formül için komisyon oluşturdu. Genelkurmay Başkanlığı, Bayındırlık ve İçişleri bakanlıkları yetkilileri, anlaşma metninde yer alacak hususlar ile Suriye’ye teklif edilecek savları belirleyecek. Türkiye ile Suriye arasında 1939’da imzalanan Ankara Anlaşması sonrası iki ülke sınırının değiştirilmesi, gerek Türk, gerekse Suriye vatandaşlarının arazilerinin bulunduğu ülkeyi de değiştirdi. Türklerin Reyhanlı, Altınözü ve Hassa ilçelerindeki değerli tarım arazileri, sınırların yeniden belirlenmesi ile birlikte Suriye tarafında kaldı. Suriye vatandaşlarının arazileri ise aynı biçimde Türkiye sınırına geçti. Amik Ovası’na yakın bölgedeki arazilere trilyonlarca lira değer biçiliyor. Büyük bölümü tapulu ve zilliyetli on binlerce dönümlük arazi yılda 2-3 kez mahsul vermesi sebebiyle kullanıcılarına büyük kazanç sağlıyor.
Hatay’ın ilçelerindeki verimli tarım arazilerini kapsayan bu soruna çözüm bulmak amacıyla Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan komisyon çalışmalara başladı. 66 yıldır Türkiye ile Suriye arasında yaşanan emlak sorununun önümüzdeki aylarda yapılacak müzakerelerle tatlıya bağlanması amaçlanıyor.