Türkiye Çelikte Basamak Atlıyor



Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Türkiye demir çelik üretiminde 15 yıl içinde iki basamak atlayarak 8. sıraya girecek. Bakanlık gerekçe olarak yassı-uzun ürün arasındaki arz farkının giderilmesini gösteriyor.
 
Küresel krizle birlikte 2009'da bir önceki yıla göre yüzde 8,1 gerileyen dünya demir çelik üretiminin bu yıl yaklaşık olarak yüzde 11 artış göstermesi bekleniyor. Türkiye'nin ise deprem bölgesi olması nedeniyle yapısal çeliğe yönelik tüketimin artmasıyla birlikte 15-20 yıllık dönemde dünya çelik üretiminde ilk 8'de yer almasının hedeflendiği vurgulandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Demir Çelik Sektörü Raporu'nu yayımladı. Raporda, "Türkiye'nin, 2015 yılına kadar, yassı-uzun ürün arz-talep dengesizliğinden kaynaklanan sorunları önemli ölçüde geride bırakması ve demir-çelik sektörünün ödemeler dengesi açığını kapatma yönünde önemli katkı sağlar konumda olması, uzun vadede ise vasıflı, paslanmaz ve yapısal çelik gibi katma değeri yüksek ürünlerin, üretim ve tüketim paylarını arttırması öngörülmektedir" denildi. Raporda, gelişmelerle birlikte, 15-20 yıllık dönemde halen dünya çelik üretiminde 10'uncu sırada olan Türkiye'nin ilk 8 ülke arasına girmesinin tahmin edildiği vurgulandı.
 
Fiyatta düşüş beklentisi

Öte yandan The Steel Index'in (TSI) son piyasa araştırması sonuçlarına göre, fiyat beklentileri global olarak zayıflamaya devam ediyor. Aynı zamanda, talepte güçlenme bekleyen şirketlerin oranı da giderek geriliyor.

Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da önümüzdeki üç ay içerisinde fiyat düşüşü öngören şirketlerin oranı bir önceki hafta kaydedilen yüzde 51'e göre artışla yüzde 58'e yükseldi. Fiyat artışı öngören katılımcıların oranı ise yüzde 23'ten sadece yüzde 11'e geriledi. Fiyatlarda düşüş bekleyen Avrupalı şirketlerin oranı keskin bir artışla yüzde 41'den yüzde 53'e yükseldi. Fiyatlara artış öngörenlerin oranı ise yüzde 26'dan yüzde 14'e geriledi. Bununla birlikte, önümüzdeki üç ay içerisinde fiyatlarda artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 21'den yüzde 33'e yükseldi. Global olarak çelik stoklarında düşüş bildiren şirketlerin oranı ise yüzde 31'den yüzde 21'e geriledi. Bir önceki haftaya göre stoklarında gerileme bildiren Kuzey Amerikalı şirketlerin oranı yüzde 33'den yüzde 24'e indi. Katılımcıların yüzde 52'si sabit stok seviyesi kaydetti. Bir önceki haftaya göre stok düşüşü bildiren Avrupalı katılımcıların oranı yüzde 27'den yüzde 18'e düşerken, sabit stok seviyesi kaydeden şirketlerin oranı yüzde 58 oldu.
 
MISIR TÜRKİYE'YE DAMPİNG DAVASINA HAZIRLANIYOR


Mısır Sanayi Federasyonu'na bağlı Metalürji Sanayileri Odası, Türkiye'den gelen inşaat demiri ithalatlarına karşı Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Anti-damping Bürosu'na şikâyette bulunmaya hazırlanıyor. Metalürji Sanayileri Odası Genel Müdürü Said Hanfy, Steel Business Briefing'e verdiği bilgide, davanın bir hafta içerisinde açılacağı bilgisini verdi. Hanfy, yerel pazardaki durgunluğa gerekçe olarak, Türkiye'den Mısır'a aşırı fazla miktarda çelik gelmesini gösteriyor. Türkiye ise, Mısır'a ihracatlardaki artışın mevcut pazar koşullarından kaynaklandığını savunuyor. Türk kaynaklar ayrıca, Türkiye'nin Mısır'a satışlarında fiyat seviyelerinin uluslararası pazar düzeyinde olduğunu ve Türkiye yerel pazarının altında olmadığını, bu nedenle damping yaratan bir durum olmadığını belirtiyor.