29 Nisan’da Ankara merkezde gerçekleştirilen “Türkiye Çelik Üreticileri Derneği” (TÇÜD) Olağan Genel Kurulu’nda yönetim kurulu başkanlığı seçimi yapıldı. Yapılan oylamada, kongreye katılan tüm üyelerin oybirliğiyle derneğin yeni yönetim kurulu başkanlığına Fuat Tosyalı seçildi.
Yapılan seçimde, diğer yönetim kurulu üyeleri Adnan Aslan, Fatma Tuba Yazıcı, Mehmet Başaran, Hikmet Yeşilyurt, Uğur Dalbeler, Necdet Utkanlar, Halil Şahin ve Uğur Yılmaz olarak belirlendi. Denetim Kurulu asil üyeliklerine ise İbrahim Pektaş, Osman Kılavuz ve Fatih Çebi seçildi.
Sektörün başarısı ülke ekonomisi açısından önemli
Yönetim Kurulu’nun kendi içerisinde yaptığı oylamada, kongreye katılan tüm üyelerin oybirliğiyle TÇÜD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Fuat Tosyalı, bu görevin bir tür bayrak yarışı niteliği taşıdığını vurguladı. “Sektörümüzün başarılı olmasının, ülkemizin genel ekonomisi açısından taşıdığı önemin bilincindeyiz. Bu yönüyle bu görevin son derece ciddi bir mahiyet taşıdığını bilerek yola çıktık. Böyle önemli bir görev için şahsımın seçilmiş olması benim için aynı zamanda bir gururdur” açıklamasını yaptı.
Sektörün içinden bir yatırımcı olarak sıkıntıların farkında olduğunu hatırlatan Tosyalı, “Sektör kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yapacağımız çalışmalarla bu sorunlara çare bulacağımıza ve sektörümüzü bir adım daha ileriye taşıyacağımıza inancımız tam... 2023 yılı için belirlenen hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz. Son yıllarda rakamların bu hedeften uzaklaştığının farkındayız. Amacımız, hükümetimizin belirlediği şekilde, önümüzdeki 7 yıl içinde, çelik sektörü için 55 milyar dolar ihracat ve 70 milyon ton üretim hedefine ulaşmak” diye konuştu
“Son 3 yıldır sektör direncini ortaya koyuyor”
Genel Kurul açılışında konuşan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Halil Şahin ise son 3 yıldır dünya çelik sektöründe çok ciddi çalkantılar yaşandığını belirterek, “Son 3 yılda ham çelik üretimimiz % 12 oranında azalarak, 2011 yılının da gerisine gitti. Aynı dönemde ihracatımız, % 17 oranında düşüşle 20.3 milyon tondan, 16.8 milyon tona geriledi. Üretim ve ihracatın gerilediği bir dönemde, ülkemizin çelik tüketimi oldukça güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Tüketimdeki 6 milyon tona varan artış, maalesef yurtiçi üretimle değil, ithalat yolu ile karşılandı. Aynı dönemde Türkiye’nin çelik ürünleri ithalatı 7.2 milyon ton artış gösterdi. Son 3 yılda, Türkiye’nin çelik ürünleri ithalatı % 61 oranında artışla, 19 milyon tona ulaştı. Türkiye, net çelik ihraç eden bir ülke konumundan, net çelik ithal eden bir ülke konumuna geçti” dedi.
Şahin, bu zorlu dönemde, Türk çelik sektörünün gösterdiği performansın, tatmin edici bir tedbir alınmamış olmasına rağmen, dünyadaki diğer çelik sektörlerinden daha dirençli bir sektöre sahip olduğumuzu ortaya koyduğunu vurguladı.