İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Komitesi, bir araştırmaya göre 2015 yılının en çok büyüyecek 3 ekonomisinden biri olması beklenen Kenya pazarı için atağa kalktı. Pazardaki payını artırmak isteyen komite, 01–04 Eylül tarihleri arasında bu ülkeye ticari heyetle gezi düzenleyecek.
İMMİB'ten konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Bloomberg'in yaptığı araştırmada 2015'in en çok büyüyecek 3 ekonomisinden biri olması beklenen Kenya pazarı için atağa geçti.
Sektörün çatı kuruluşlarından olan komite, bu kapsamda 01–04 Eylül tarihleri arasında Kenya'ya sektörel ticari heyet gezisi düzenleyecek. 2014 yılında bölgeye 45,1 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün hedefi ise Kenya'dan aldığı payı çok daha yukarılara çıkarmak.
Açıklamada, Kenya pazarı hakkında değerlendirmeleri yer alan İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Kenya'nın yapı malzemelerindeki ithalatının toplamda 650 milyon dolar olduğunu belirterek, sektörün Kenya'ya gerçekleştirdiği ihracatın çok düşük olduğunu bildirdi.
Urfalılar, 2013'te 55,2 milyar dolarlık bir gayri safi milli hasıla ile Afrika'nın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Kenya'nın, Bloomberg tarafından yapılan bir analizde 2015'te en fazla büyüyecek üçüncü ülke olacağının belirtildiğini kaydetti ve ülke nüfusunun yüzde 70'inin 35 yaş altı olduğu için bölgede sürekli yeni yatırıma ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.
"Kenya'nın ithalatından aldığımız payı yukarılara çekeceğiz"
Kenya hükümetinin yıllık 250 bin konut yapma projesi olduğunu bildiren Urfalılar, "Bu projeler Türk yapı sektörü için çok büyük fırsat" değerlendirmesinde bulundu.
Türk yapı sektörünün Kenya pazarından çok daha fazla pay alması için çabaladıklarının altını çizen Urfalılar, "Söz konusu ziyaret ile Kenya'nın ithalatından aldığımız payı çok daha yukarılara çekeceğiz. İhracatçılar üzerinde uzak algısı olan bu pazara komite olarak sektörün önde gelen firmalarının yer alacağı kısıtlı sayıdaki bir heyetle gitmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Kenya yatırım yapmak için doğru bir yer"
Urfalılar, Kenya'nın yatırım yapmak için Afrika'da ki en doğru lokasyonlarından biri olduğunu belirterek, bu ülkeye yatırım yapan firmalarının, 125 milyonluk Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve 406 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı'na (COMESA) ihracat yapma imkanına sahip olacağını aktardı.
Müteahhitlik hizmetleri alanında, ülkenin bilhassa kuzey bölgelerinin kuraklık tehdidi ile karşı karşıya bulunmasının sulama, drenaj ve kanal inşaatları alanlarında yüklenici firmalara iş olanakları sunduğu bilgisini veren Urfalılar, şöyle devam etti:
"Kenya Sahraaltı Afrika'nın 5'inci büyük ekonomisine sahip Doğu ve Orta Afrika'ya açılan kapı konumundadır. Hem COMESA'ya hem de EAC'ye üye olması sebebiyle, Kenya'da yatırım ve ticaret yapacak iş adamlarımız toplam 531 milyonluk bölgesel bir pazara da giriş imkanını elde edebileceklerdir. Küresel krizin etkisini yitirmesiyle, Kenya'nın gelirlerinde ve alım gücünde artış olacağı; bu ülkeye olan ihracatımızın ve yatırımlarımızın artacağı düşünülmektedir. Ülkeler arasında iktisadi ve ticari alandaki yasal altyapının (KEK Protokolü, STA, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması gibi) tamamlanması ile ticaret hacminin ve yatırımların daha üst seviyelere çıkacağı değerlendirilmektedir."
Urfalılar, Türk yapı sektörünün başarısını Kenyalılara anlatacaklarını belirterek, yabancıların Türkiye'deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberleri olmadığını, her fırsatta sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguladıklarını ifade etti.
İnşaat demiri ihracatında dünya birincisi olduklarını anımsatan Urfalılar, seramikte, doğal taşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada önde olduklarını, bunları anlattıkça insanların şaşırdığını, gerçekleştirdikleri sektörel ticari heyetlerle bu farkındalığı oluşturduklarını bildirdi.