Türk Müteahhitlik Firmaları, Dünya Liginde Amerika ve Çin ile Yarışıyor

Türk inşaat firmaları, dünyaya açıldıkları 1970'lerden bugüne büyük bir yol katederek, sektörün en önemli oyuncuları haline geldi.

Sektörün önde gelen yayınlarından 'Engineering News Record' dergisinin yayınladığı 'En Büyük 225 Uluslararası İnşaat Firması' listesinde 2005'te 14 olan Türk firma sayısı geçen yıl 20'ye çıktı. Bu sayı ile Türkiye, ABD ve Çin'den sonra üçüncü sıraya yükseldi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'in verdiği bilgiye göre, Türk firmalarının 2006'da 25 ülkede üstlendiği toplam 324 projenin tutarı 12,7 milyar dolar oldu. Yurtdışı müteahhitlikte 2007 hedefi ise 15 milyar dolar. Bu hedefin gerçekleşmesiyle bugüne kadar yurtdışında üstlenilen işlerin toplam tutarı 100 milyar dolara ulaşacak. 2002'de 1,5 milyar dolar olan yurtdışında alınan yıllık iş hacmi de 2005'te 9,3 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl ise 8,5 katlık bir performans artışı sağlanarak bu rakam 12,7 milyar dolara ulaştı. 2006'daki işlerin yüzde 60'ı Rusya, Katar, Kazakistan ve Libya olmak üzere 4 ülkede yapıldı.



Birlik Başkanı Erdal Eren, yurtdışında kazanılan başarının yüzde 90'ının Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerine ait olduğunu ifade ederek, "Müteahhitlerimiz hizmet kalitesi, uygun fiyat, teknolojik üstünlük, proje yönetimi becerisi ve müşteri memnuniyeti boyutlarıyla güçlerini 4 kıtada kanıtlamaya devam etmektedir." dedi. Eren, inşaat sektörünün uluslararası düzeyde tanınmış yayınlarından Engineering News Record dergisi tarafından her yıl bir önceki yıldaki yurtdışı müteahhitlik geliri esas alınarak belirlenen 'Dünyanın en büyük ilk 225 müteahhidi' arasında 2005'te 14 Türk firması yer alırken, 2006'da bu sayının 20'ye yükseldiğini kaydetti. Böylece Türkiye'nin, ABD ve Çin'den sonra üçüncü konuma geldiğini vurgulayan Eren, "Türk müteahhitlerinin başarı grafiğini değerlendirirken 2004'te 'İnşaat Sektörü Stratejik Planı' araştırmasını yapmış olan akademisyenler grubunun ortaya koyduğu çok önemli bir teşhisi hatırlatmakta fayda var. Bu teşhis, dünyada kişi başına milli geliri Türkiye kadar olan hiçbir ülkede yurtdışındaki rekabet gücü Türkiye'ninki kadar yüksek bir inşaat sektörünün bulunmadığıdır." şeklinde konuştu.

35 Yılda 85 Milyar Dolarlık İş Yaptılar
Başta Rusya, Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve eski Doğu Bloku ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce Türk firması faaliyet gösteriyor. Türk müteahhitlerinin, 1970 sonrasındaki 35 yıllık sürede, 63 ülkede gerçekleştirdikleri iş hacmi 2006 sonunda 85 milyar dolara, üstlenilen proje sayısı 3 bin 600'e ulaştı. Son 20 yıldır dünyanın en büyük 225 inşaat şirketi sıralamasına girmeyi başaran Enka, Rusya'da alışveriş merkezleri, Danone Süt Fabrikası, Libya'da konut kompleksi, Moskova'ya yapılacak 430 milyon dolarlık dev havaalanı projelerini üstlendi.

Şirket Romanya'da 2,2 milyar Euro tutarındaki otoyol inşaatı projesi için kontrat imzaladı. Rusya'da 245 milyon Euro bedelli ChTPZ Demir Çelik Tesisi'nin yapımını üstlenen GAMA, bu ülkede devam eden ikinci demir çelik tesisi projesiyle sektörde önemli bir atılım yaptı. Türkiye'de liman ve havaalanı ihalelerinde öne çıkan TAV'ın (Tepe-Akfen-Vie) yurtdışında üstlendiği başlıca projeler şöyle: Tiflis Hava Limanı, Mısır'daki Kahire Uluslararası Hava Limanı projesi ve Dubai Emirates Hangar Çelik Çatı Konstrüksiyonu. Yüksel İnşaat, Suudi Arabistan'daki baraj inşaatlarının yanı sıra Kral Faisal Üniversitesi'nin de yapımını sürdürüyor. Baytur, Gama ve Tekfen'in de bulunduğu inşaat şirketleri, Katar'da önemli projelere imza attı. Rixos Otelleri'nin sahibi Fettah Tamince'nin ortağı olduğu Sembol İnşaat, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 'Barış Piramidi'ni inşa etti. Sembol İnşaat'ın, bu ülkedeki taahhüt işleri 500 milyon doları buluyor.

Fabrikadan Altyapıya Kadar
Tekstil, inşaat, enerji, finans, pazarlama ve dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren Çalık Holding, yurtdışında da büyük projelere imza attı. Eski Doğu Bloku ülkelerinde çok sayıda yatırımı bulunan holding, bu ülkelerde ilk kez kot kumaş, anahtar teslimi gübre, kâğıt ve çimento fabrikaları inşaatını gerçekleştirdi. Doğuş İnşaat'ın Fas'ta 85 milyon dolarlık otoyol projesi var. Kazakistan'da 15'inci yılını tamamlayan Okan Holding'in yatırım tutarı 350 milyon doların üzerinde. Ahsel İnşaat, Kazakistan'da bürokratların oturacağı ve yatırımı 90 milyon dolara çıkan 718 konutluk sitenin inşaatını gerçekleştirdi. Alarko Holding de Astana Uluslararası Hava Limanı'nın yapımını gerçekleştirdi. Ceylan İnşaat, Astana'da 20 milyon dolara çıkacak olan Avrasya Üniversitesi'nin inşaatını üstlendi. Tekser İnşaat, Libya'da 18 ay gibi kısa sürede 1.700 metre yerin dibine inip çölün ortasındaki 80 bin nüfuslu kenti suya kavuşturdu. Türk Güriş İnşaat, Arabistan'ın Cidde kentinde yapılacak 340 milyon dolarlık kanalizasyon projesinin inşaatını kazandı. Ceylan İnşaat, 1,2 milyar dolara mal olan İsrail'in Ben Gurion 2000 Havaalanı projesinde hava trafik binasının yapımını üstlendi. Limak Holding ise Hindistan ve Afganistan'da yatırımlarını artırıyor.