Türk Müteahhitlerden Afrika Pazarına Eğitim İhracı!



2020 yılı sonuna kadar Afrika kıtasında 400 milyar dolarlık iş üstlenmeye hazırlanan Türk müteahhitlik sektörü, bir anlamda bunun altyapısını oluşturmak amacıyla birikimlerini Afrika ülkelerinin yatırımcı kuruluşlarıyla paylaşıyor. Bir süre önce  Nijerya yatırımcı kuruluşlarına eğitim veren İNTES, şimdi de Nijerli teknokratlara eğitim verecek.

Bugüne kadar 100'ün üzerinde ülkede 250 milyar dolara yakın proje üstlenen Türk müteahhitlik sektörü, son dönemlerde ciddi projelerin ortaya çıktığı Afrika ülkelerini hedef pazar olarak belirledi. Dünya Gazetesi'nin haberine göre bu çerçevede üstlenilen çok sayıda projenin yanı sıra Afrika ülkelerine çeşitli eğitimler de veren İNTES, kamu ihale sistemi ve müşavirlik hizmetleriyle ilgili Nijer'de yeni bir eğitim programı uygulamaya hazırlanıyor. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türk müteahhitlerinin Afrika'ya önce tecrübe ihraç edeceğini, sonra da iş üstleneceğini bildirdi.

'Njier'in inşaasında görev almaya hazırız'

2020 yılına kadar Afrika ülkelerine 400 milyar dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Şükrü Koçoğlu, Mart ayında Nijerya'da karayolu, demiryolu ve liman projelerini yürüten Federal Yapı bakanlığı ile Konut İdaresi'nin üst düzey yetkililerine  teorik eğitimler verildiğini söyledi. Bundan sonraki dönemde de Nijerli bürokratlara benzer eğitimler verileceğinin altını çizen Koçoğlu, "Türk müteahhitleri yaptıkları kaliteli işlerle dünyaya örnek oldu. Müteahhitlerimiz kalkınma hamlesi başlatan Nijer'in inşasında da görev almaya hazır" diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Nijer Devlet Planlama, Toprak İdaresi ve Kırsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse başkanlığındaki heyet ile bir görüşme yapıldığı bilgisini veren Şükrü Koçoğlu, dost ve kardeş iki ülke olan Türkiye ile Nijer'in bu kadar az işbirliği içinde olması talihsizlik olduğunu söyledi.

'4 milyar dolarlık yeni kaynak lazım'

Bu açığın en kısa sürede kapanacağına inandığını vurgulayan Koçoğlu, "Nijer inşa halinde ve kalkınma açısından çok büyük hedefleri olan bir ülke. Nijer Heyeti'nin ziyareti sırasında 'ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılabilir?' bunu somut olarak ele aldık" diye konuştu. Nijer'de yapılabilecek çok sayıda projeden özellikle demiryoluna büyük önem verdiklerini dile getiren Şükrü  Koçoğlu, "Nijer'de bir kilometre bile demiryolu hattı yok. Bölgesel bir demiryolu projeleri var. Fildişi Sahili ve Burkina Faso ile birlikte bölgesel bir demiryolu projesi gerçekleştirmek istiyorlar. Birkaç ülkeyi kapsayan bu proje için toplam 4 milyar dolarlık bir kaynak lazım. Sadece Nijer ayağı 1.5 milyar dolar" dedi. Kapsamlı bir proje olduğu için büyük bir finansmana ihtiyaçları bulunduğuna dikkat çeken Koçoğlu, "Öncelikle yatırımcı bulmaları gerekiyor. Finansman için Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ile temasları sürüyor.

Ülkenin diğer önemli projelerinin ise yol inşaatları ve otoyollar, sulama ve elektrik barajları olduğu  söylenebilir. Konuk Bakan Cisse'nin vurguladığı bir başka konu da sosyal konut inşası ve kentsel dönüşüm. 2015 yılına kadar 5 bin sosyal konut yapılmasını planlıyorlar. İlk aşamada 4 bin konut yapmayı hedefliyorlar. Önümüzdeki 2-3 ayda yeni ve çok büyük ihalelere çıkacaklar" diye konuştu.

Nijerlilerin, bütün projelerde deneyimlerine güvendikleri Türk müteahhitleriyle işbirliği yapmak isteklerini ifade eden Şükrü Koçoğlu, "Bizi davet ettiler, üyelerimiz önümüzdeki günlerde ülkeye gidip yerinde incelemelerde bulunacak. Nijerli Bakan, programlarında yer alan projelerin listesini bizlere bildireceklerini ve ihalerle ilgili olarak Türk müteahhitlerinin önceden haberdar olmasını sağlayacaklarının sözünü verdi" şeklinde konuştu.

483 kilometrelik karayolu inşa edilecek

Ocak ayında Başbakan Erdoğan başkanlığındaki heyetin Nijer'e yaptığı ziyarette 483 kilometrelik Arlit-Agadez Karayolu Projesi'nin Türk müteahhitleri tarafından gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Nijerli heyetin Ankara'da yaptığı toplantıda, bu proje yanı sıra ülkede yapılacak diğer altyapı ve üstyapı projeleri ele alındı.