Türk İşverenler İstihdam Artışında İstikrarlı



ManpowerGroup tarafından her çeyrek hazırlanan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2013 yılı 4. çeyrek istihdam beklentilerinin verileri yayınlandı. Türkiye dahil, 42 ülkeden 65 bin işe alım yöneticisiyle anket yapılarak hazırlanan araştırma, yılın son aylarında dünya ekonomilerinin ve işgücü piyasalarının geleceğine ışık tutuyor. Türkiye’den araştırmaya katılan 1.001 işverenin yüzde 29’u istihdam sayılarında artış, yüzde 11’i de düşüş öngörüsü dile getirdi. Yüzde 58’lik yüksek bir oran ise iş gücü sayılarında herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini söylediler. Bu sonuçlar doğrultusunda Türkiye’nin 'Net İstihdam Görünümü', geçtiğimiz çeyrekte belirtilen +%24’lük rakamın altında seyrederek +%18’e geriledi.

Türkiye'de istihdamda sorun, yetenek arzı ve talep arasındaki uyumsuzluk

İşverenlerin işe alım öngörülerini ve araştırmanın yeni sonuçlarını analiz eden Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, 4. çeyrekte dünya genelinde işverenlerin istihdam konusunda temkinli davrandığını ve 'bekle-ve-gör' tutumlarını devam ettirdiğinin görüldüğünü söyledi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu EMEA Bölgesi’nin genelindeki birçok ülkede işe alım tahminlerinin geçen çeyrekten bu yana zayıflamaya devam ettiğine dikkat çeken Hatipoğlu, "Yüzde 6 puanlık düşüşe rağmen Türkiye ise, özellikle bölgedeki diğer ülkelere kıyasla, iyimser olmayı sürdürüyor. Öte yandan, işgücü piyasalarıyla ilgili asıl endişe duymamız gereken yetenek açığı konusudur. Açıkça görüyoruz ki, yetenek arzı ve talep arasındaki uyumsuzluk, Türkiye'de bir sorun olmaya devam ediyor. Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2013 4. çeyrek raporunda Türk işverenler, dünyadaki en olumlu görünümlerden birini bildirseler dahi, işverenlerin işlerini başarıya taşıyacak en önemli unsurlar arasında yer alan yetenek ve deneyimli işgücü kaynağına erişim konusunda sıkıntılar olduğu sürece bu iyimser görünüm çok tartışmaya açıktır” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Türkiye’nin 2013 4. çeyrek net istihdam görünümü: +%18

Genel anlamda, geçtiğimiz çeyreğe göre işverenler beş bölgenin dördünde zayıflayan işe alım beklentisine sahipler. Buna rağmen tüm bölgelerde yılın son çeyreğinde iş gücü kazanımları öngörülüyor. En hareketli istihdam artışı beklentilerinin olduğu Ege’de Net İstihdam Görünümü +%24 olarak ifade ediliyor. Sırasıyla  +%20 ve +%19 ile Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de hareketli bir istihdam dönemi ile yılı kapatmayı hedefliyor. Ekim-Aralık 2013 döneminde 11 sektördeki işverenlerin tamamı, personel sayılarını artırmayı düşündüklerini müjdeliyor.

4. çeyrekte dünya genelinde işe alımlarda 'bekle ve gör' tutumu devam ediyor

Dünya genelinde geçen çeyrek ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre küresel işe alım hızında kayda değer bir yükselme olacağına dair çok az ibare var. Genel anlamda işverenler seçeneklerini değerlendirirken temkinli davranmayı seçerek, pazardaki belirsizlik ortamında fark edilir bir çözüm görene kadar bekle ve gör tutumlarını sürdürmeyi planladıklarını belirtiyorlar.

Araştırmaya katılan 42 ülke ve bölgenin 29’undaki işverenler değişik seviyelerde de olsa  istihdam sayılarını artırmayı planlıyorlar. Genel tabloya bakacak olursak pazar koşullarının pozitif bir çizgide devam etmesi öngörülüyor. Dünyadaki en güçlü istihdam beklentileri Hindistan, Tayvan, Panama, Singapur ve Brezilya’dan gelirken; en zayıf görünümler ise İtalya, İspanya ve Finlandiya’dan bildiriliyor.

Avrupa ve Ortadoğu (EMEA) Bölgesi’ndeki 24 ülke arasında Türkiye en olumlu istihdam beklentisine sahip ülke olarak son çeyrekte öne çıkıyor. Bölge genelinde işe alım planları önceki çeyreğe göre nominal olarak güç kaybediyor. Bölgedeki en zayıf görünüm İtalya’dan geliyor.