"Türk Firmaların Yurtdışı Müşavirlik Hizmetlerinde de Etkinliği Artırılmalı"



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve MÜSİAD Genel Merkezi tarafından gerçekleştirilen istişareler sonucunda yurt dışında müteahhitlik yapan firmaların, müşavirlik alanında da yeterli bir düzeye getirilmesinin gerekliliği sonucuna varıldığı belirtildi. TMB Başkanı Emin Sazak, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal'ın katıldığı toplantının ardından yurt dışında müteahhitlik yapan firmaların, aynı alanda müşavirlik hizmetlerini de üstlenebilmeleri için öneriler sunulduğu aktarılan açıklamada, Erdal'ın sözlerine de yer verildi.

Pazar büyük oranda Amerikan ve Avrupalı şirketlerin hakimiyeti altında

Erdal, yurt dışında müteahhitlik hizmeti veren Türk firmalarının, müşavirlik hizmetini kendileri yapmaması nedeni ile ülke ihracatına yeteri kadar katkı sağlayamadığına değinerek, şunları kaydetti:

"Yurt dışında müşavirlik alanında pazar büyük oranda Amerikan ve Avrupalı şirketlerin hakimiyeti altındadır. Müşavirlik hizmetini sağlayan yabancı şirketler müteahhitlik hizmetlerini Türk firmalarından sağlasalar da marka ve ürün seçimleri ile hangi ülkenin firmalarından tedarik edileceğine onlar karar veriyor. Bu noktada müteahhitliği Türk firmaları yapmasına karşın, kullanılacak ürünlere ve markalara müşavir firmaların karar vermesinden dolayı Türk markaları kullanılamıyor. Bu sebeple kullanılacak marka ve ürünlerin ithalatı da Türkiye'den yapılamıyor ve ülke ihracatı önemli bir fırsatı teğet geçmiş oluyor. MÜSİAD ve TMB'nin yapmayı planladığı ortak çalışma sonucunda yurt dışı müşavirlik hizmetlerinde de Türk firmaların etkinliğinin artmasını hedefliyoruz".

Model arayışı

Bu hizmeti yerli firmalar eliyle gerçekleştirmek adına bir model düşündüklerini belirten Erdal, öncelikle yurt içinde müşavirlik hizmeti sunan firmalara başta devlet ihaleleri olmak üzere öncelik tanınması ve fırsatlar verilmesi gerektiğini vurguladı. Erdal, sonraki aşamada ise yurt içinde bu alanda standart ve nitelik kazanan firmaların yurt dışında devlet desteği ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde faaliyet göstermelerini amaçladıklarını kaydetti.

Söz konusu firmalarının yurt dışında gerçekleştirecekleri müşavirlik hizmetlerinin farklı açılardan yararlar sağlayacağına dikkati çeken Erdal, şunları söyledi:

"Türk firmalarının yurt dışı müşavirlik hizmetleri vermesi hem bu alanda yabancı firmalar ile yaşanan bürokratik zorlukları ortadan kaldıracak ve işleyişi hızlandıracak hem de yerli markalar ve ürünler kullanılarak imalat sanayi harekete geçirilerek ülke ihracatına da katkı sağlanacaktır. Yurt dışında müşavirlik yapacak firmaların eleman istihdamı, yazılım maliyeti ve vergi muafiyeti konularında ilgili bakanlıklar tarafından desteklenmeleri ve bu alanlarda devletin teşvikler vermesi yurt dışı müşavirlik alanında yeni bir ufuk kazandıracaktır."