Türk Firmaları Çıktı, Irak'ta Projeler Durdu



Irak'ta, faaliyet gösteren Türk firmaları ve işçilerin çekmesi nedeniyle ülkedeki yatırım projelerinin durduğu bildirildi. Alınan bilgilere göre Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'u ele geçirmesiyle başlayan şiddet ve istikrarsızlık nedeniyle Irak'taki alt yapı, konut, elektrik santrali, askeri tesis, yol, köprü, baraj, alışveriş merkezi, stadyum, okul, Hastane gibi pek çok proje yarım kaldı.

Ülkenin imarı durdu

Irak'taki yabancı firmaların çoğu, petrol sahalarında faaliyet gösteriyor. Ülkenin yeniden imarını sağlayan müteahhitlik projelerini daha çok Türk firmaları üstleniyordu. Türkiye, Irak'ta en çok işçi bulunduran ülke olarak biliniyordu. İç çatışmalardan önce 300 Türk firması, 10 bin işçisiyle sadece başkent Bağdat'ta değil, güvenlik açısından ülkenin en sıkıntılı bölgeleri Musul, Selahaddin, Anbar ve Basra'da da önemli projeler yürütüyordu.

Türk müteahhit firmalarının üstlendiği Bağdat Stadyumu, Bağdat Alışveriş Merkezi ve ülkenin en büyük hastane projeleri ile daha birçok tesis tamamlanamadı. Irak'ta başlayan şiddet ortamı sonucu Hindistan, Çin, Ürdün, İtalya ve Lübnanlı firmaların da ülkedeki işçilerini çektikleri ifade edildi.

Ülkenin diğer 15 vilayetine göre güvenli olan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki projeler devam ediyor. IKBY yetkilileri, bölgelerindeki yatırımları tehdit eden olumsuz bir durum olmadığını açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre Türk müteahhitleri 2003-2009 yılları arasında Irak'ta toplam 7,5 milyar dolar değerinde 495 proje gerçekleştirdiler. Yıllık bazda üstlenilen iş miktarı 2003'te 242 milyon dolar iken, 2009'da 1,3 milyar dolara yükseldi.