Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son şeklini vermeye çalıştığı Turizm Master Planı için başta arsa mafyası olmak üzere, spekülatörlerin nerelerin turizm bölgesi olarak ilan edileceğini öğrenmeye çalıştığı belirtildi.
Bakanlık üst düzey bürokratlarından biri, "Herkes nereyi turizm bölgesi ilan edeceğiz, onu öğrenmeye çalışıyor. Biz ilan etmeden öğrenecekler ki gidip oraları kapatsınlar. Oralar turizm bölgesi ilan edildiğinde arsa fiyatları birden 4-5 kat artıyor. Vurguncular, turizm bölgelerini ilan edilmeden önce öğrenip oraları kapatmak ve büyük vurgun vurmak istiyorlar. Vurguncu da herkesle aynı zamanda öğrenecek, neresinin turizm bölgesi olarak ilan edileceğini" dedi.
Alanya ve Fethiye İl Olacak
Turizm Master Planı olarak da adlandırılan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 taslağı son halini almak için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşlerin gelmesini bekliyor. Planlı turizm kentleri oluşturmak, yeni turizm bölgeleri ilan etmek için çalışmalar yürüten Bakanlık, ilk etapta Antalya'nın Alanya, Muğla'nın Fethiye ilçelerini "turizm kenti" kapsamına alarak her iki ilçenin de il yapılmasını istiyor. Alanya ve Fethiye'nin il yapılması için çalışmalar hızla sürdürülüyor.
Zayıf npktalar masada
Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Türkiye turizminin zayıf noktalarını da masaya yatırıyor. Turizm Stratejisi taslağında, Türkiye turizminin zayıf noktalarının başında altyapı eksikliğinin geldiği belirtiliyor. Altyapı eksikliğinin yanı sıra ulaşım sisteminin ağırlıklı olarak karayoluna dayalı olması ve mevcut karayolu şebekesinin niteliksiz olmasının da Türkiye turizminin önündeki en önemli zayıf noktalardan birini oluşturduğuna dikkat çekilen taslakta, "Planlı turizm kentleri oluşturulamaması" da Türkiye turizminin zayıf halkalarından biri olarak değerlendirildi.
AB turizmi yakından etkiliyor
Bu arada 2023 yılının Türkiye turizmi için projeksiyonlar sunmaya çalışan Turizm Master Planı, Türkiye'nin turizmin hizmetindeki toplam yatak sayısının 3 milyon civarında olmasını hedefliyor. 3 milyon civarında yatakla 87 milyar dolar turizm girdisi sağlamayı hedefleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin AB stratejilerinde meydana gelebilecek en ufak sapmanın bütün sektörleri etkileyeceği tespitini de yaptı. Yapılan tespitlere göre, AB'ye üyelik herhangi bir biçimde sekteye uğrarsa turizmin hizmetindeki yatak sayısı birden 1 milyon 600 binlere iniyor.