Antalya’nın Kemer ilçesi Kiriş Koyu’ndaki beyaz plajıyla ünlü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a ait olan Maxx Royal Kemer Resort Oteli, Meclis gündemine taşındı. Beyaz plaj kumuna ilişkin sorular soran gazeteci Murat Kemaneci hakkında Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunan otel işletmesinin, kumun Salda Gölü’nden getirilmediğini kanıtlamak isterken mermer tozu olduğunu beyan etmesi üzerine CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer üç bakana birden önerge verdi.
BirGün’de yer alan habere göre; aynı zamanda otelin sahibi de olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a makamının söz konusu soruşturmada etkisi olup olmayacağını soran CHP’li Özer, “Plajda mermer tozu kullanılması insan ve çevre sağlığının hiçe sayılması demektir. Savcılığa, plajda mermer tozu kullanıldığı ifade edildiğine göre yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekir, bakanları göreve davet ediyoruz.” dedi.
Özer, Çevre Bakanı'na bugüne kadar mermer tozu kullanan kaç otele ceza kesildiğini sorarken, İçişleri Bakanlığı'na ise "Sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı da olan söz konusu otelde sahile dökülen, dolayısıyla denize de karışan, insan ve çevre sağlığına zararlı olan bu madde nedeniyle herhangi bir işlem yapılmayacaksa bunun nedeni nedir?" diye sordu.
“Salda Gölü’nden mi?” sorusu, mermer tozu cevabını getirdi
Önergelerin gerekçesinde yer alan ifadelerde otelin Niğde’den satın aldığı maddenin geçmiş yıllara ait faturalarına ve plajın geçmiş yıllarda da beyaz olduğunu gösteren uydu görüntülerine dair açıklaması bulunuyor.
Gerekçedeki ifadeler şöyle: “Antalya’nın Kemer ilçesi Kiriş Koyu’ndaki beyaz plajıyla ünlü Maxx Royal Kemer Resort Otelin işletmecisi tarafından, 23 Nisan 2020 tarihinde, yıllardır bölgede gazetecilik yapan Murat Kemaneci hakkında ‘iftira ve haksız rekabet’ gerekçesiyle Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmuştur. 2020/1280 sayılı soruşturmada şikayete sebep olan unsurlar; gazeteci Kemaneci’nin otele taşınan çuvalların görüntülerini 21 Nisan 2020 tarihinde sosyal medya hesabından paylaşması ve o tarihte Salda Gölü’nden nakliye edilen beyaz kumları hatırlatıp ‘Bu kumlar Salda Gölü’nden mi getirildi?’ diye sorması olarak ifade edilmiştir. Otelin işletmecisi şirket, Salda Gölü’nden beyaz kum getirilmediğine ilişkin kanıt olarak söz konusu çuvalların faturalarını da Başsavcılığa sunmuş ve şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer vermiştir:
‘Beyaz kum özelliği taşıyan bu madde, Niğtaş A.Ş.’den satın alınmaktadır. Kalsit ana hammaddesi kullanılarak ilgili firma tarafından üretilen çeşitli özelliklere sahip bu kumlar misafirlerin son derece kaliteli bir tatil deneyimi yaşayabilmeleri için her sene bu firmadan satın alınmaktadır. Buna ilişkin faturalar ekte sunulmuştur. Geçmiş dönemlere ait faturalar da istenildiği takdirde sunulabilecektir.’
Şikayet dilekçesinde faturaların yanı sıra beyaz kumların Salda Gölü’ne ait olmadığına kanıt olarak 2015, 2018 ve 2019 senelerine ait uydu görüntüleri de yer almaktadır.
Maxx Royal Kemer Resort Otelin işletme sahibi Ersoy Otelcilik İnş. ve Turizm İşl. A.Ş.’nin tek pay sahibi Voyage Turizm Otelcilik İşl. ve İnş. San. Tic. A.Ş. olup, bu şirketin de tek pay sahibi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dur.”
“İstifa edecek misiniz?”
CHP’li Aydın Özer’in, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle:
“Bodrum’daki gibi ceza verilecek mi?”
CHP’li Aydın Özer’in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
“İmar kanunu gereği işlem yapılacak mı?”
CHP’li Aydın Özer’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:
Mermer tozunun zararları nelerdir?
Mermer tozlarının solunması, silikozis olarak bilinen pnömokonyoze neden olur. Solunum yoluyla akciğere ulaşan tozlar, zaman içerisinde reaksiyonlara neden olarak, kollajen liflerde artmaya ve fibrozise yol açar.
Akciğerde, tozların bıraktığı hasara ‘silikotik nodül’ adı verilirken, bu nodüllerin ilk olarak terminal hava yollarında oluştuğu bilinmektedir. Başlangıçta ufak bölgelerde görülen nodüller, zaman içerisinde birbirileri ile birleşerek ağır hasara neden olur.
Silikosiz, toz kaynaklı olan ve akciğerlerde en hızlı seyredip, ölümcül etkilere yol açan hastalıktır. Silis partiküllerinin solunmasıyla oluşan hastalık, çoğunlukla radyografi ile tespit edilir. Kronik, askere ve akut olmak üzere üç ayrı formu olan hastalık, toza maruz kalmanın başlangıcından en erken 15 yıl sonra ortaya çıkar.
Silikosiz, yalnızca bölgede yaşayanların sağlığını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda deniz canlılarının da yaşamını olumsuz yönde etkiliyor.