“Turistlere, Yaya Geçitlerinde Çarpıyoruz”



Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından, trafik konusunda düzenlenen eğitim programlarına “Kentsel Trafik İşaretlemeleri ile Özürlülerin Karşılaştıkları Sorunlar” başlıklı seminerle devam edildi. Etkinlikte konuşan MBB Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Ülkemizde turist kazalarının çoğu, yaya geçitlerinde oluyor. Bunun nedeni, Avrupalı sürücülerin yaya kaldırımlarında yayayı görünce durarak yol verme mecburiyetidir. Türkiye’de ise yayalar, korkudan sürücülere yol veriyor” dedi.

Trafik konusunda belediye personelini bilgilendirme programlarını sürdüren Marmara Belediyeler Birliği tarafından “Kentsel Trafik İşaretlemeleri İle Özürlülerin Karşılaştıkları Sorunlar” başlığıyla eğitim programı düzenlendi. İBB Trafik Müdürlüğü’nün eğitim desteği ile gerçekleştirilen eğitimde; Düşey Trafik İşaretlemeleri, Temel Dayanağı, Boyutları ve Renkleri Genel Sınıflandırılması, Montaj Esasları, Boyutları Değişken Trafik İşaretlerinin Montajı, Standart Trafik İşaretlerinin Montajı, Şehir İçi Yollarda Bakım ve Onarım Çalışmalarında Alınması Gereken Tedbirler ile Özürlülerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Kavşak Çözümleri ile Ön Görülen Model Çalışmalar ve Uygulama Örnekleri anlatıldı.

İBB Trafik Müdür Yardımcısı Ruşen Ağırdan ve İBB Özürlüler Proje Sorumlusu Ayşe Karagül tarafından yapılan sunumların tamamlanmasının ardından, arazi uygulamalarını yerinde incelemek üzere, Topkapı Çocuk Trafik Eğitim Parkı, özürlü kavşakları ve trafik işaretleme örnekleri gezdirildi.



Acar: “Turist Kazalarının Çoğu, Yaya Geçitlerinde Oluyor”

Eğitimde kısa bir konuşma yapan Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, AB’ye uyum çerçevesinde Avrupa ile Türkiye şartları üzerine örnekler verirken, “Türkiye’de, turistlere yaya geçitlerinde çarpıyoruz. Çünkü sürücülerimiz, yaya kaldırımlarında çok dikkatsiz ve umursamazlar. Turist kazalarının çoğu, yaya geçitlerinde oluyor. Bunun nedeni de Avrupalı sürücülerin yaya kaldırımlarında yayayı görünce durarak yol verme mecburiyetidir. Türkiye’de ise yayalar, korkudan sürücülere yol veriyor. Yine Avrupa’da bir bisikletli arkadan gelen araca yol vermedikçe araç sollayıp geçemez. Ancak bizdeki trafik kazaları, yine büyük oranlarda bisikletli ve motosikletlilere çarpılmasıdır. Diğer bir konu ise ailelerin ön koltukta 12 yaş altı çocukları oturtmaları veya kucaklarına almaları. Avrupa’da ve dünyada, gelişmiş ülkelerde çocuklar 12 yaşına gelene kadar arka koltukta çocuk koltuklarında emniyet kemeriyle oturtulmak zorundadır. Bebekler ise ebeveyn kontrolünde arka koltukta ve bebek koltuğunda oturmalıdır. Artık bu konularda da gelişmiş ülkeler seviyesine gelmek için sıkı tedbirler alıp, denetimler yapıp, yasalarımızı daha ağır yaptırımlarla oluşturmalıyız” diye konuştu.