TÜPRAŞ'taki Yüzde 66'lık Kamu Hissesine Blok Satış
Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Metin Kilci, Haziran'da ilana çıkacak olan TÜPRAŞ'taki yüzde 66 oranındaki kamu hisselerinin blok satış yöntemiyle özelleştirileceğini belirterek, ‘‘En az yüzde 51'ini satacağız. Muhtemelen de yüzde 66'sını, çünkü 15 hissenin kamuda kalmasının anlamı yok’’ dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Metin Kilci, Haziran'da ilana çıkacak olan TÜPRAŞ'taki yüzde 66 oranındaki kamu hisselerinin blok satış yöntemiyle özelleştirileceğini bildirdi.
Kilci, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, ‘‘Hisselerin en az yüzde 51'ini satacağız. Yani yüzde 49 alayım diyen olursa vermeyeceğiz. Yüzde 51 veya yukarısı. Yüzde 66'ya kadar. Muhtemelen de bu yüzde 66 olarak gerçekleşecek çünkü 15 hissenin kamuda kalmasının bir anlamı yok’’ dedi.
TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesi için çok müşteri olduğu sinyallerini aldıklarını ifade eden Kilci, ‘‘TÜPRAŞ'ın bizi ümitlendiren bir piyasası var’’ diye konuştu.
PETKİM'DE ÇEKİLEN YOK
PETKİM'de Haziran'ın ilk haftası sonunda nihai pazarlık aşamasına gelinmiş olacağını kaydeden Kilci, teklif veren beş firmayla görüşmelerin iyi gittiğini vurguladı. Hiçbir firmanın çekilmediğini, nihai pazarlığa beşinin de gireceğini söyleyen Kilci, ‘‘Hepsi de çok ciddi teklifler’’ dedi.
Kilci, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın teklif verenler arasından Vakıfbank'a mesafeli durduğunun anımsatılması üzerine, ‘‘Ben öyle bir çekincemiz olduğunu söyleyemem. Bu tür özelleştirmelere bankaların ilgi göstermesini çok doğal karşılamak lazım’’ diye konuştu. TÜPRAŞ'ta da talipler arasında bankaların görülebileceğini ifade eden Kilci, şöyle konuştu:
‘‘Ellerinde büyük bir kaynak var ve fonlamaya müsaitler, ortak bulabilirler. Bence bankalar çok güzel bir aracılık yapabilirler bu tür özelleştirmelere ilişkin. Hisse senetleri halka arza girmiş olan özelleştirmelerde bankaları görmek şaşırtıcı olmamalı. TÜPRAŞ'ta da aynı şeyi görebiliriz, çok doğal. Sonuçta bankaların yatırım bankacılığı fonksiyonu da var. Şimdi porföylerinde kimbilir kaç şirketin ne kadar hissesi vardır.’’
TÜPRAŞ, PETKİM gibi dev özelleştirmelerde rakam telaffuz edilmesine tepki gösteren Kilci, satışın Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleyle sonuçlandırılmasıyla rakamın ortaya çıkacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
‘‘Rakam konusunda piyasada çok konuşuluyor. Herkes gönlünden geçen rakamı söylüyor, bunlara da itibar edilmemesi gerekli. Yani insanların ortalıkta rakam telaffuz etmesi sadece kafaları karıştırmaya yarıyor. Ve çok yanlış yönlendirmelere neden oluyor. Bunlar halka açık şirketler. Özellikle bunlarla ilgili konuşurken çok dikkatli olmak gerekiyor. PETKİM, TÜPRAŞ. Sağda solda rakam telaffuz etmek yalnız sürece zarar veriyor.’’
TÜPRAŞ yöneticilerinden gelen açıklamalara da isim vermeden atıfta bulunan Kilci, kuruluşun özelleştirilmesinde tek yetkili ve sorumlunun Özelleştirme İdaresi olduğunu anımsatarak, ‘‘Sadece TÜPRAŞ değil, bütün özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar için çok ticari bir kafayla bakmak gerekiyor. Yani bizim satacak kuruluşumuzun değerinin tartışılmasına, değerini etkileyecek tartışmalara meydan vermemek gerekiyor. Biz bu konuda çok hassas davranıyoruz. Yani bu kadarını söylüyorum. Herkesin çok dikkatli olması gerekiyor’’ dedi. TÜPRAŞ'ın yüzde 34'ünün, PETKİM'in de yüzde 12'sinin halka açık olduğunun altını çizen Kilci, ‘‘Piyasada bu şirketlerin hisselerine para yatırmış insanlar var. Onların durumlarının da spekülatif olarak etkileyecek laflar söylememek gerekiyor’’ diye konuştu.