''Tüm İnsanlığın Ortak Mirası Olan Troya, Müzesine Kavuşuyor''



Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ''Troya Mimari Proje Yarışması''nın sonucuyla ilgili Çimenlik Kalesi'ndeki Muavenet-i Milliye Sergi Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 12 bin 336 arkeolojik, 2 bin 747 etnografik, 15 bin 202 sikkenin ziyaretçiler ve dünyanın ilgisine Troya Müzesi'nde sunulacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Troya Müzesi Projesi'nin elde edilmesi için açılan ulusal yarışmada, 280 adet şartname, 241 adet yer görme belgesi alınarak, 132 adet projenin 15 Mayıs 2011 tarihine kadar teslim edildiğini kaydeden Tuna, Troya jürisinin, 25 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı değerlendirmede, Ömer Selçuk Baz'ın projesini birinci seçtiğini anımsattı.

Troya Müzesi'nin bitirilip ziyarete açılmasıyla Çanakkale ve Türkiye'ye önemli bir değer kazandırılacağını ifade eden Tuna, dünyanın çeşitli ülkelerinde ve İstanbul arkeoloji müzelerinde bulunan Troya ören yerinden götürülen Troya'ya ait kültürel mirasın, bu müzeyle birlikte Çanakkale'ye getirilerek, kendi müzesinde sergileneceğini bildirdi.

Çanakkale'deki müze ve ören yerlerine 2010 yılında toplam 528 bin 507 yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiğini, bu yıl ise ziyaretçi sayısının şu an için 260 bin 726 olduğunu dile getiren Tuna, bu ziyaretçilerin çoğunluğunu Troya ören yerine gelenlerin oluşturduğunu vurguladı.

Troya ören yerine Troya Müzesi'nin yapılmasıyla kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının ileride büyük artış göstereceğini, bunun da gelirleri artırarak, Çanakkale ve Türkiye'ye büyük kazanç sağlayacağını kaydeden Tuna, ''5000 yıldır süren tarihe tanıklık, artık huzura eriyor. 1998'den beri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen ve sadece bizim değil tüm insanlığın ortak mirası olan Troya, müzesine kavuşuyor'' diye konuştu.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da, Troya'nın Dünya Kültür Mirası olduğunu, UNESCO'nun 1998 yılında bunu dünyaya ilan ettiğini belirterek, dünyanın değişik 44 müzesinde bu yere ait eserlerin sergilendiğini söyledi.

Dünyanın 44 müzesinde sergilenen Troya'ya ait bu eserlerin bir evinin olmadığını ifade eden Haznedar, ''Ama olacak. Burada bulunmamızın nedeni de bu'' dedi.

Bu günlere kolay gelinmediğini, geriye doğru bakıldığında bunda kimlerin olumlu ya da olumsuz rol aldığının tüm açıklığıyla görüleceğini ifade eden Haznedar, ''Bugün geldiğimiz nokta 'bu proje gerçekleşmeyecek, galiba aldatılıyoruz, uyutuluyoruz' diyenlere verilebilecek en iyi cevaptır. Burada bulunmamızı tek bir cümle ile ifade etmek gerekirse, 'hayaldi gerçek oldu' diyorum'' şeklinde konuştu.

Daha sonra Vali Atalık, Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş, Ali Sarıbaş ve diğer konuklar, yarışmada dereceye giren eserlerin yer aldığı proje sergisinin açılışını yaptı.