Türkiye Tuğla ve Kiremit Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Başoğlu, inşaat sektörünün yaşanan depremlerden ve ekonomik krizlerden etkilenmesi nedeniyle, 7 milyar adet olan tuğla ve kiremit üretiminin üçte bir oranında düştüğünü söyledi.
Başoğlu, yaptığı açıklamada, 1999’da Marmara ve Düzce’de yaşanan depremler nedeniyle durma noktasına gelen inşaat sektörünün, ekonomik krizlerden de olumsuz etkilendiğini, bu durumun tuğla ve kiremit üreticilerini zora soktuğunu ileri sürdü. Depremler sonrasında yapı denetimlerinin sıklaştırılmasının ve devletin, inşaat sektöründen desteğini çekmesinin, konut inşaatlarının yavaşlamasına neden olduğunu dile getiren Başoğlu, şu bilgileri verdi:
“Hükümetin (konut hamlesini hızlandıracağız) demesi, bizim için ışık oldu ama arkasından beliren savaş olasılığı yeniden işleri zorlaştırdı. Konut kişiler için lüks tüketim haline geldi. Bu ortamlarda insanlar paralarını harcamak yerine, ellerinde tutmayı ya da çeşitli yatırım araçlarıyla değerlendirmeyi uygun görüyor. Böylece konut bir kez daha kenarda kalmış oluyor.
Türkiye’de yılda 7 milyar adet olan tuğla ve kiremit üretimi, üçte bir oranında düştü. Sektörün istihdam kapasitesi 100 bin kişidir. Bu sayı da üretime paralel olarak üçte bir azaldı.”
Türkiye’deki tuğla ve kiremit stokunun yoğun, üretimin az, talebin cılız olduğunu öne süren Başoğlu, “Sektör olarak bu yılı da kaybetme noktasına geliyoruz. Savaşta ilk bombanın atıldığı gün, cılız olan talep de yok noktasına gelecek” dedi.
Türkiye’de tuğla ve kiremit üretimiyle geçinen “tuğla ve kiremit kentler” bulunduğuna dikkat çeken Kadir Başoğlu, Manisa’nın Turgutlu, Çorum’un Osmancık, Tokat’ın Erbaa, Kastamonu’nun Tosya ilçeleri gibi çok sayıda yerleşim yerinin bu durumda olduğunu belirtti.
Bu bölgelerdeki halkın ve esnafın, sektörün sıkıntılı durumu nedeniyle zor günler yaşadığını belirten Başoğlu, “Savaş olmasını istemiyoruz ama belirsizliğin de bir an önce ortadan kalkması lazım. Şartlar böyle devam ederse, zaten iyi durumda olmayan sektörümüz, tamamıyla erozyona uğrar” dedi.
İHRACAT ŞANSI AZ
Yükte ağır, pahada hafif olan tuğla ve kiremitin, ihracat şansının da az olduğunu dile getiren Kadir Başoğlu, “Ülkeler, tuğla ve kiremiti dışarıdan almak yerine üretmeyi tercih ediyor. İhraç etmeye kalktığımızda, fazla ağırlık nedeniyle navlun bedeli, ihraç bedelinden daha fazla oluyor” dedi.
Kadir Başoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
“İlk beklentimiz, istikrarın sağlanması ve belirsizliğin ortadan kalkmasıdır. İkinci beklentimiz ise Acil Eylem Planı’nda yer alan konut hamlesinin en kısa zamanda uygulamaya konulmasıdır. Ülkede konut sıkıntısı var. Konut hamlesi yapılırsa, inşaat sektörü de canlanır.”