Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), mimarlık ortamına ve kültürüne katkı koyan mimarları, kurumları ve yapıları, iki yılda bir düzenlenen TSMD Mimarlık Ödülleri ile onurlandırıyor. Büyük Ödül, Yapı Ödülü, Mimarlığa Katkı Ödülü, Basın-Yayın Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olmak 5 dalda verilen ödüller bu sene, AKG Gazbeton ve Knauf sponsorluğunda düzenlenen gecede sahiplerini buldu.
2015-2016 dönemini kapsayan TSMD 12. Mimarlık Ödülleri'nin jürisinde; Erkut Şahinbaş (jüri başkanı), Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Prof. Dr. Nur Çağlar, Doç. Dr. Adnan Aksu, Selçuk Avcı, Deniz Dokgöz, Neşe İtez ve Hasan Okan Çetin görev aldı.
Ödüle değer görülen isimler şöyle sıralanıyor:
Büyük Ödül:
Şaziment – Neşet Arolat
Meslek yaşamları boyunca gerçekleştirdikleri nitelikli projeler, mimarlık ve kent kültürünün gelişmesine yönelik katkıları, yarışmalarda gösterdikleri başarılar, çok sayıda mimarın yetişmesine yönelik olarak verdikleri emek ve mimarlık ofislerinin sürdürülebilir kurumsallaşmasına katkıları ile öne çıkan Şaziment ve Neşet Arolat aynı zamanda Türkiye’de modern ve çağdaş mimarlık araştırma ve uygulamalarının gelişmesinde öncü bir rol oynamışlar, kuşaklar arasında gelişmeye açık bir köprü oluşturmuşlardır. Mimarlık mesleğinin uluslararası standartlarda gelişmesine yönelik çabaları ve mimarlık ortamına çok boyutlu katkıları nedeni ile Şaziment ve Neşet Arolat TSMD “Büyük Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Yapı Ödülü:
Amanruya Bodrum / Emine – Mehmet Öğün
Bazen bir yapı yerine ait olduğunu o kadar iyi hissettirir ki her zaman oradaymış gibi bir duruşu vardır. Amanruya, Demir Vadi’nin zengin zeytinliklerinin içinde varlığını duyurmak için ne çırpınır, ne de fiziki varlığı ile topografyaya ve doğaya sofistike yaklaşımı ve basit geometrileriyle bunu saklar.
Emine ve Mehmet Öğün klasik mimarinin zamansız yaklaşımlarını modern bir mimariyle eşleştirmeyi ustaca uygulamaktadır. Fakat burada gerçekten önemli olan şey; büyük ölçekli yapılardan kaçınılması ve bunun yerine Turgut Cansever’in söylemiyle “küçük tektoniklerin” hassas bir yaklaşımla yerleştirilmesi ve bütün bu yapıların basit bir şekilde zaten halihazırda hep orda olduğu görüşünü yansıtmasıdır.
Mekana ait olma duygusu, avluların zengin ve ustalık dolu uygulaması ve sosyal alanların topografya ile bütünleşerek bir araya gelmesi ve peyzaj ile mimari yapının güçlü birlikteliği, yığma taş ve betonla ustaca kombine edilmiş kaba yapıda yerel malzemelerin kullanılmasının verdiği keyif, kararlı ve doğal tasarım yaklaşımı ile her şeyinin detaylandırılarak ve özenle uygulanmasının inceliği Amanruya Bodrum projesini TSMD “Yapı Ödülü”nü en çok hak eden aday yapmıştır.
Mimarlığa Katkı Ödülü:
Prof. Dr. Suha Özkan
Eğitimi ve eğitimci geçmişi, akademik ve mesleki çalışmaları, görev aldığı kurumlar ve tüm üretimleri mimarlık ortamında hepimizin çok yakından tanıdığı bir evliya ve mimarlığa adanmış bir ömür…
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliği, Dekanlık ve Rektör Yardımcılığı, Öğretim Üyeleri Derneği’nde Başkanlık;
- Türk Dil Kurumu’nda mimarlık terminolojisi üzerine çalışmalar;
- Kitap ve Dergi Editörlükleri, Kitaplar, Makaleler, Kongreler, Seminerler;
- World Architecture Community'nin Kurucu Başkanlığı;
- 25 yıl Ağa Han Mimarlık Ödülleri Merkezi Genel Sekreterliği;
- 1998 yılında Ankara’da bir araya gelen “Anytime” ve “Dünya Mimarlar Birliği Kongresi”nin 2005 yılında İstanbul’da toplanmasındaki rolü ve daha niceleri mimarlığımız adına önemli kazanımlar sağladı. Yıllardır kişisel birikimlerini bizlerle paylaştı. Son olarak, özenle ve özveriyle biriktirdiklerini bir araya getirerek kurmuş olduğu “Bodrum Mimarlık Kütüphanesi” ile mimarlık ve sanat ortamımıza bilgi kaynağı ve buluşma noktası kazandıran Prof. Dr. Suha Özkan “Mimarlığa Katkı Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Mimarlığa Katkı Ödülü:
Ali Artun
“Sanat Hayat” serisinin yönetmenliğini ve editörlüğünü üstlenerek, bir yandan 20. yüzyıl sanatı, modernizm ve avangardla ilgili temel kaynakların, diğer yandan çağdaş sanatla ilgili eleştirel kaynakların ve bunların yanı sıra yakın dönemde tarih yazımında çığır açan “toplumsal tarih” klasiklerinin de arasında yer aldığı yayınlanmış 30 eseri ve yayına hazırlık aşamasında olan 10'u aşkın eseri dilimize kazandıran,
2011’den bu yana internette yayınlanan e-skop sanat ve eleştiri dergisini yaşama geçiren,
Modernliğin Sınırında Sanat-Eleştiri, Özerklik, Siyaset (2006), Müze ve Modernlik (2006), Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi: Estetik Modernizmin Tasfiyesi (2011) gibi kitapların yazarı olan,
Modernleşme, Müze, Müzecilik, Sergileme, Sanat Tarihi / Yönetimi / Eleştirmenliği gibi mimarlığın uzaktan ya da yakında temas ettiği pek çok farklı alanda çalışmalara ve eserlere imza atarak mimarlığa değerli katkılar sağlayan mimar, sanatçı, yazar ve akademisyen Ali Artun “Mimarlığa Katkı Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Basın – Yayın Ödülü:
İstanbul Art News
Murat Pilevneli, editörler ve yazar arkadaşları sanatın sesi olabilecek bir yayın üretmeyi misyon edindiler ve Türkiye'de sanat konusunda haber yazan ilk büyük format gazete olarak IAN'ı kurdular. IAN, 2013’ten beri benzeri olmayan “Mimarlık” adlı ayrı bir bölüm ile devam etmiş ve sayfalarını her zaman ilginç ve eleştirel yazılarla doldurmuştur. Birçoğumuz mimarlar olarak, tüm sanat disiplinlerinin bolca işlendiği bu gazetede mimari hakkında yazılar okumaya alıştık. Bu başarı pek çok açıdan onurlandırılmayı hak ediyor; İstanbul Art News ve yetenekli ekibi, TSMD “Basın Yayın Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Basın – Yayın Ödülü:
Cem Dinlenmiş
Mizah ve karikatür; yarattığı temsil biçimlerine koşut olarak diğer sanat dallarının aksine gündelik yaşamın bir parçası haline gelen ve o yaşamı yansıtan işler olarak yeni anlamlandırma pratikleri sunar. Bu anlamlandırma pratikleri içerisinde karikatür, barındırdığı çizgi ve espri dili ile gücünü ifade eder. İşte bu noktada Cem Dinlenmiş ismi kendine özgü çizgi dili ve bu dilin grafik olarak ifade biçimi ile sıradanlaşan hayatın politik, toplumsal, ekonomik, sportif yönlerine yeni eleştirel bakışlar getirir. Gerek 2006 yılından beri Penguen mizah dergisinde çizdiği “her şey olur” bant karikatürleri ile, gerekse de açmış olduğu İstanbul ve yapılı çevre üzerinde yoğunlaşan sergilerindeki çalışmaları ile kenti, kentliyi, kentleşmeyi, mimarlığı; siyasi, toplumsal, ekonomik, sosyal tüm bileşenleri ile birlikte ele alır. Bu ele alma biçimi ve bu biçimin yarattığı görsel dil ile Cem Dinlenmiş, TSMD “Basın Yayın Ödülü”ne, değer bulunmuştur.
Basın – Yayın Ödülü:
Gila Benmayor
Türkiye’nin basın ortamında kentleşme, tasarım, mimarlık ve sanat konularını öne çıkararak bu konularda farkındalık ve toplumsal bir duyarlılık oluşmasına yönelik yazıları, eleştirel kültürün gelişmesine yönelik katkıları, çağdaş yaşam değerlerinin yerleşmesine yönelik ısrarlı çabaları nedeni ile Gila Benmayor, TSMD “Basın Yayın Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Jüri Özel Ödülü:
Mimarlar Odası Antalya Şubesi
Mimarlar Odasının bölgesel bir şubesi olmanın getirdiği bütçe ve sorumluluk kısıtları ile sınırlı kalmaksızın Türkiye ve uluslararası mimarlık ortamına yönelik proje ve etkinlikleri ile öne çıkan Mimarlar Odası Antalya Şubesi,
son yıllarda başta Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmış, mimarlık ve kentleşme ile ilgili sorunlara dikkat çekmiş, mimarlığa yönelik toplumsal duyarlılığın gelişmesine ve Türkiye mimarlık ortamının uluslararası ortamla bütünleşmesine katkı sağlamıştır. Benzer biçimde çok sayıda yarışmanın ve mimarlığa yönelik ödül programının geliştirilmesinde öncü rol oynayan Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve yönetimleri bu özverili çaba ve katkıları nedeni ile “Jüri Özel Ödülü”ne değer bulunmuştur.
Jüri Özel Ödülü:
Faruk Sade – Siyah Beyaz Galeri
Mimarlık eğitimi sonrasında gittiği Paris’teyken hayalini kurmaya başladığı “Sanat Galerisi-Bar” fikrini 4 Şubat 1984 yılında SİYAH BEYAZ sanat galerisini açarak hayata geçirmiştir. SİYAH BEYAZ, kalitesinden ödün vermeden OTUZ yılı aşkın bir süredir Ankaralı tüm sanatsever entelektüellerin buluşma yeri ve dostluklar geliştirdiği nezih bir ortam olmuştur. Sanatsal aktivitelere, sanatın rahatlatan, birleştiren, huzur veren, yüreklendiren etkisine her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde SİYAH BEYAZ SANAT GALERİSİ onun güzel anılarıyla ve Fulya ve Sera Sade’nin sıcacık ev sahiplikleri ile sanatseverlerle buluşmaya devam etmektedir. Dileriz bu buluşmalar hep sürer.
1 Ağustos 2016 tarihinde aramızdan zamansız ayrılan ve daima sevgi ve saygıyla andığımız Mimar Faruk Sade, Ankaralılara mal olmuş eşsiz mekan Siyah-Beyaz’ın mimarlık ve sanat ortamımıza yaptığı sosyo-kültürel katkılar dolayısıyla “Jüri Özel Ödülü”ne değer bulunmuştur.
TSMD 12. Mimarlık Ödülleri sergisi, 30 Ocak – 13 Şubat 2017 tarihlerinde TSMD Mimarlık Merkezi’nde ziyaret edilebilir.