Siyasi ve bürokratik tercihlerle fizibilitesi yapılmadan başlanan trilyonluk tesisler ya bitirilemiyor ya da çalıştırılamıyor. Menemen’deki çöp fabrikası çöp olmadığı için çalıştırılmıyor. Ürkmez’de denize sıfır olan Sağlık Bakanlığı Kamp ve Dinlenme Tesisi bakımsızlıktan dökülüyor.
Kamu alanında yapılan hesapsızca yatırımlar, Türkiye’yi atıl yatırımlar mezarlığı haline getirdi. Fizibilite çalışması yapılmadan siyasetçi ve bürokratların kişisel tercihleriyle trilyonlar harcanarak yapılan bir çok kamu yatırımını ekonomiye kazandırmak için harcanan para kadar yeni kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Menemen’deki çöp fabrikası çöp olmadığı için çalıştırılmıyor. Ürkmez’de denize sıfır olan Sağlık Bakanlığı Kamp ve Dinlenme Tesisi bakımsızlıktan dökülüyor.
Sağlık Bakanlığı’nca 1991 yılında ihale edilen Ürkmez Kamp ve Dinlenme Tesisi, aradan geçen sürede 10 bakan eskitmesine rağmen bitirilemedi. 18 Nisan 1999’da iktidara gelen koalisyon hükümeti bu türden sosyal tesis yatırımlarını askıya alması üzerine, dinlenme tesisi “Uluslararası Kongre Merkezi” adını aldı. Beş yıldızlı otelleri andıran tesisin bitirilmesi için üç trilyon liraya daha ihtiyaç duyuluyor. Tesis 1991 yılında 23 milyar liraya ihale edilmişti. En son tavanı zarar gördüğü için 2 trilyon lira ödenek alan tesisin yüzde 90’ı bitmiş durumda. Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kurulan tesis, bir kaç kez hırsızların da saldırısına uğradı. Ürkmez sahilinde denize sıfır olarak inşa edilen tesislerin çevresi, aradan geçen yıllarda lüks turistik tesislerle doldu. Tesis, kongre merkezinden çok 5 yıldızlı tatil köyüne benziyor. Bahçesinde bir yüzme havuzu bulunan ve iki katlı 15 bloktan oluşan tesiste bir süit, 150’nin üstünde de normal oda bulunuyor. Güneş enerjili su ısıtma sistemine de sahip olan tesislerde, odalar parke taşla döşeli. Tesis bakımsızlıktan enkazı andırıyor.
İzmir’in Menemen ilçesinde Fransa’dan alınan krediyle 1999 yılında tamamlanan ve 119 milyon Fransız Frangı’na mal olan çöp fabrikası çürümeye terk edilmiş durumda. DYP’nin iktidar olduğu 1996 yılında DYP’li Menemen Belediye Başkanı İlhami Gürsoy tarafından yapılan fabrika 5 yıldır çalıştırılmayı bekliyor. Günlük yüz ton çöp işleme kapasitesine sahip fabrika, Fransız ÖTV firması tarafından yapıldı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, yatırımın yanlış planlanması sebebiyle işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğu için fabrikayı çalıştıramadıklarını ifade etti. Şahin, “Bugünkü fiyatlarla fabrikanın üç vardiya halinde çalıştırılırsa aylık gideri 150 milyar lirayı bulurken, getirisi 5 milyar lirada kalıyor. Bizim bu yükü karşılamamız mümkün değildir. Fabrikayı çalıştırmak için önce çöp bulmamız lazım. Bizim günde 100 ton bile çöpümüz yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne fabrikayı kiralamak için teklif götürdük, bir cevap alamadık. Fabrika için çözüm de bulamıyoruz. Fabrika Bakırçay Havzası düşünülerek yapılsaydı günde bin ton çöp işleme kapasitesine sahip olurdu ve kar da ederdi, ama bu haliyle rantabl değil.” dedi.
İzmir’in çöpünün Menemen’in yakınındaki Harmandalı’da depolamak yerine, bu fabrikada değerlendirilebileceğini ifade eden Şahin, fabrikanın İzmir’deki katı atığın yüzde 16’sını işleyebileceğine işaret etti. Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere’deki fabrikanın işletme maliyetinin ton başına 14 dolar olduğunu, burasının ise üç dolar daha ucuza çalıştırılabileceğini dile getirdi.