Batı Karadeniz’de yaşanan sellerden sonra dere yataklarının imara açılması ve bina yapılması yeniden tartışma konusu oldu. Islah çalışmalarıyla daraltılmış ve HES yapılarak suyu kuruma noktasına gelen dere yataklarına vatandaşların haricinde devlet kurumlarının da bina yapması dikkat çekti. Son örnekler Rize ve Trabzon’dan.
Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde ki Fırtına deresi kenarına yapılan öğretmenevi 2017 yılında hizmete girdi. Yaşanan son sel felaketinin ardından öğretmenevinin bulunduğu alan tepki çekti.
Trabzon’un Çaykara İlçesinde ise 2014 yılında eski hükümet konağı yıkılarak hemen arka tarafına beton duvarla ıslah edilen dere kenarına yaklaşık 4,5 milyon liraya yeni bir bina yapıldı. Etrafı dik yamaçlarla çevrili olan ilçede dere yatağında ayrıca bir futbol sahası ile çok sayıda bina bulunurken, yeni inşaatların da yapımına devam edildiği dikkat çekti.
Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Bozkurt ve Ayancık gibi Karadeniz’de çok fazla yerleşim yeri olduğuna dikkat çekerek, “Akarsular zamanla kuraklık, küresel iklim değişikliği gibi etkenlerle yatağını değiştiriyor ve daralmalar oluyor. Yerel yönetimler de suyun azaldığını düşünerek dere yataklarını ıslah çalışması adı altında biraz daha daraltıyor. Bu dere yatağından kazanılan alanlar da imara açılıyor. Sonra da böyle felaketler yaşıyoruz. Dere yataklarının hiç bir şekilde imara açılamaması lazım.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.