Torba Yasa ve İnşaat Sektörü YEM'de Tartışıldı



Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) işbirliğiyle düzenlenen 'Torba Yasa ve İnşaat Sektörü' toplantısı YEM'de gerçekleştirildi. Toplantıda, kısa bir süre önce kabul edilen, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren 'Torba Yasa'nın inşaat sektörüne olan etkileri, neden olacağı değişikliklerle sektöre getireceği fırsat ve yaptırımlar uzmanlarca konunun ilgililerine detaylı olarak aktarıldı.

İnşaat sektörüne özellikle vergi, stok, prim borçları, teşvik, yurt dışında işçi çalıştırma ve arsa karşılığı inşaat yapma konularında yeni açılımlar getiren yasanın konuşulduğu toplantının açılış konuşmalarını YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım yaptı. YEM'in bir bilgi merkezi olduğunu ve etkinliklerini de bu doğrultuda sürdürdüğünü ifade eden Doğan Hasol, bugüne kadar ağırlıklı olarak mimarlara ve inşaat mühendislerine yönelik olan YEM etkinliklerinin artık müteahhitlik sektörünü de kapsayacağını açıkladı. Hasol, kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanmaya başlanan ve çalışma yaşamına bazı düzenlemeler getirilmesi hedeflenen torba yasanın karmaşık yapısına dikkat çekti ve toplantının katılımcıların kafalarındaki soruları yanıtlaması açısından faydalı olmasını diledi.

Doğan Hasol'dan sonra söz alan İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaatçılığın 'yap-satçılık' denilerek geçiştirilmesinden ve çok önemli bir üretim yapıldığının göz ardı edilmesinden yakındı. "Kurumsallaşmaya uygun değil; çünkü karar verdiğiniz anda hiçbir belgeye ihtiyacınız olmadan inşaatçı oluveriyorsunuz ve vazgeçtiğiniz zaman da bırakıveriyorsunuz" diyen Durbakayım, oysa dikkate alınması gereken birçok paremetre olduğunun altını çizdi. Yasaların da bu ihtiyaçları görecek biçimde oluşturulması gerektiğini ifade eden Durbakayım, "Ne yazık ki yasalar hazırlanırken konutları üreten ya da kullanan bizler masaya çağrılmıyoruz. Aksaklıklar, uygulamada görüldükçe düzeltilmeye çalışılıyor. Yasalar oluşturulurken üretici, kullanıcı, finans ayakları dikkate alınsa, çıkan kanunlar daha işlevli olacaktır; daha hızlı yol almamızı sağlayacaktır" diye konuştu. Durbakayım, torba yasalarla yapılan düzenlemeleri takip etmenin zorluğuna değindiği konuşmasında, kanun çıktıktan sonra geri dönmenin de zor olduğunu vurguladı. İNDER olarak, vergi yayılımının işlevsel olmasını ve daha adil olmasını istediklerini belirten Durbakayım, "KDV'lerin geri iadesi konusunda da, bunu alamayacağımız bir bedel olarak görmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.



Toplantıda, mimar Aydın Boysan ve Prof. Dr. Şükrü Kızılot'a İNDER Onursal Üyelik plaketleri de sunuldu

Toplantıda daha sonra YEM Genel Müdürü Barış Onay, YEM’in yapiveri.com sitesinde yer alan verilerle hazırlanan 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2010' ışığında yapı sektörüne dair genel bir değerlendirme yaptı.

Toplantının "Torba Yasanın İnşaat Sektörüne Getirdikleri" başlıklı bölümünde ise Gazi Üni. İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yasayı, inşaatçıların birikmiş vergi borçları ve sağlanan kolaylıklar, inşaat işleriyle ilgili matrah artırımı yoluyla vergi incelemesine sigorta, bildirilmeyen kazanç ve iratlara sağlanan avantajlar ve vergi incelemesine sigorta, inşaat işleriyle ilgili belgesiz stok malların beyanı ve avantajları, Vergi Mahkemesi ve Danıştay'daki ihtilaflı dosyalara sağlanan özel avantajlar açılarından ele aldı.
        
YMM - Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Yazar Ekrem Sarısu ise yasayla prim borçlarının yapılandırılması, asgari işçilik uygulamasında sağlanan kolaylıklar, inşaatçılara sağlanan teşvikler ve yurt dışına götürülen işçiler konularına değindi. YMM - RSM Kapital Karden Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ekesan da, inşaat işlerinde vergi incelemesi ve dikkat edilecek noktalar, KDV uygulamaları ve iadesi ile arsa karşılığı inşaatlarda arsa sahibi ve inşaat firmasını ilgilendiren durumlar ve sorunlar üzerine yorumlarını aktardı.