TOKİ’nin sattığı konutlarda tapu harcını alıcılara ödetmesi uygulamasına yargıdan ‘dur’ kararı çıktı. Halkalı’dan konut alan Alper Ailesi, konuyu mahkemeye götürünce, ‘TOKİ haksız ödettiği parayı iade etsin’ kararı verildi. Yasal sürede başvuran, parasını geri alabilecek.
BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı konutları teslim etmeden önce, yasaya aykırı olarak tapu satım harcı ve emlak vergilerini daire sahiplerine yüklemesine yargı ‘Dur’ dedi. Bundan böyle TOKİ’nin inşa edip sattığı dairelerin tapudaki bir dizi harcı ve birikmiş emlak vergilerini, daireyi alan yerine TOKİ ödeyecek. TOKİ, bugüne kadar harçları, daireleri alanlara ödetirken, makbuzlara kendi adını yazdırıyordu. TOKİ’den daire alanlar, ödedikleri harç ve emlak vergilerini, yasal süre içinde başvururlarsa geri alabilecekler.
TOKİ’NİN SÖZLEŞMESİ:
TOKİ, konutları satarken imzalattığı sözleşmenin ‘Mülkiyetin alıcıya devredilmesi’ başlıklı maddesinde, tapu harcını ve diğer vergileri vatandaşa yüklerken, şu ifadelere yer vermişti: ‘İdare (TOKİ), konutun mülkiyetini, alıcının idareye olan tüm borçlarını ödemesini ve kat mülkiyetine geçiş işlemlerinin tamamlanmasını izleyen en geç 3 ay içinde, alıcıya devredecektir. Mülkiyetin devrine ilişkin bütün giderler(vergi, harç, pul, v.s) alıcıya aittir.’
ALPER ÇİFTİ’NİN İTİRAZI:
Ancak Halkalı’da, 1991 yılında metrekare hesabıyla, sertifika biriktirerek 1’nci etaptan 2 konut alan İlhan-Çiğdem Alper çiftinin duyarlı davranışı, TOKİ’nin hesabını bozdu. TOKİ, Çiğdem Alper’den 2003 yılı tapu harcı için 799 milyon 500 bin (içinde alıcı payı da var), DASK+sigorta için 97 milyon ve emlak vergisi için 561 milyon lira yatırması şartını koştu.
KARAR KESİNLEŞTİ:
Mevcut kanunlara göre tapuda satım harcının, satıcıya ait olduğunu, arada bir sözleşme olsa bile, bu harcı ödemelerinin yasaya aykırı olduğunu savunan Çiğdem Alper, bu ödemeyi yapmayınca TOKİ, konutu teslim etmedi ve paranın tahsili için dava açtı. Alper ise, avukatı Tezer Aydın aracılığıyla 28 Mayıs 2002’de, Küçükçekmece 3’ncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde TOKİ aleyhine karşı dava açtı. TOKİ, davayı kaybetti. Mahkeme, Harç Kanunu gereği Çiğdem Alper’i haklı bularak davayı kabul etti ve konutun, kendisi adına tesciline karar verdi. TOKİ’nin temyiz ve tashihi karar istemleri sonuçsuz kalınca karar kesinleşti.
DEVLET KAZIK ATAR MI:
Davacı Çiğdem Alper’in eşi İlhan Alper, bu konutları sertifika biriktirerek metrekare, metrekare satın aldıklarını belirterek, şunları söyledi: ‘Devlet vatandaşına kazık atar mı? Ama bize atıldı. Hala da atılmaya devam ediyor. Özal döneminde sertifikalı satışa girdik. Biri 86, diğeri 79 metrekarelik 2 daire aldık. Tapu günü gelince, satım harcını, emlak vergilerini de ödememiz istendi. Bu kanuna aykırı idi. Ağırımıza gitti, hukuki mücadele başlattık ve kazandık. Umuyorum binlerce vatandaşımız da, bu haksızlığa uğramaz, uğrayanlar da paralarını geri alır. Şimdi TOKİ davayı kaybetti ve bize 342 milyon lira mahkeme harcı vermeleri gerekiyor. 5 aydır vermiyorlar. Ankara Defterdarlığına yazdık, vermezlerse icra ile alacağız. TOKİ, tapumuzu da resen tescil edecek. TOKİ, bugüne dek 30-40 bin konut yaptıysa, düşünün haksız kazançla ne kadar gelir elde etmiş. Henüz tapu almayanlar var ama en az yarısı almışsa, TOKİ’nin aldığı tapu, emlak, sigorta harçları hangi rakamı bulur. Milyarlarca YTL.’
MAHKEMEYE GİDEN ALIR:
Avukat Tezer Aydın da, kararın, TOKİ’nin yanlış bir uygulamasına son verdiğini belirterek, daha önce tapu harcı ya da emlak vergisi ödeyenlerin, yasal süreyi geçirmemişlerse, mahkemeye başvurarak alabileceklerini söyledi.
TOKİ Başkanı: Ödeyenler gelip parasını alsın
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, tapu satım harcının vatandaşlardan alınmasının yanlış bir uygulama olduğunu, zaten üç yıldan beri bu tahsilatın yapılmadığını söyledi. Bayraktar, daha önce tapu harcı verenlere bir çağrıda bulunarak şöyle konuştu: ‘Yanlış bir uygulama vardı. Bizim göreve başladığımız tarihten 8 ay önce böyle bir dava esas alınarak bu uygulama kaldırılmış. Ama dikkat edilirse emlak vergilerinin ödenmemesi diye birşey sözkonusu değil. Çünkü biz evi veriyoruz. Vatandaş içinde oturuyor. Emlak vergisini tabii ki ödeyecek. Vatandaşlara duyurulmasında fayda var. O dönemde tapu satım harcı ödeyenler gelip paralarını dava etmeden de alabilirler.’