İstanbul İl Özel İdaresi, Osmanlı döneminde devlet görüşmelerinin gerçekleştirildiği Topkapı Sarayı Arz Odası’nı restore ettirdi. Arz Odası, Topkapı Sarayı’nın üçüncü büyük kapısı Babüssaade’den girilince hemen karşıda yer alıyor. İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 2011 yılında başlatılan çalışmalar, 616 bin TL bedel ile gerçekleştirildi.
Arz Odası’nın o zamanki görkemini ve göz alıcı havasını geleceğe taşımak için çalışmalarında bulunan İdarenin, yapının eski fotoğrafları ışığında ön yüzünde değerli çini levhaların bulunduğu alanı, kalem işlerini, Maruzat Kapısı’nın iki yanındaki çini panoları ve tüm detayları aslına uygun olarak yenilediği ifade edildi.
Dış cephe restorasyonunda sıva altında kalan yeni bir kalem işi bulan İdare, bu kalem işini yenileyerek eserin yitik bir parçasını tamamladı. Yapının özgün halini koruyan tek parçası unvanını taşıyan ve salon içinde konuşulan sözlerin dışarıdan işitilmemesi için yapıldığı düşünülen mermer çeşme de çalışmalara dahil edilerek yenilendi.
Devletin simgesi
15. yüzyıl yapısı olan klasik üslubun hakim olduğu yapının Fatih Sultan Mehmet devrinde yapıldığı sanılır. Sarayın diğer köşklerinden ayrılan özelliği, resmi mekân oluşudur. Tanzimat öncesi padişahlarının görüşmelerini yaptığı mekânın içi küçük bir salondan ibarettir. Sol taraf köşesinde sedir şeklinde ve III. Mehmed tarafından yapılan, üzeri kubbeli bir taht vardır. Tahtın örtü ve yastıkları, odanın perdeleri ve diğer eşyaları baştanbaşa inci ve zümrüt ile işlenmiş olup çok değerli halılarla ihtişamlı bir şekilde süslenmiştir. Tahtın yanında bronzdan yapılmış süslü bir ocak bulunur. İkisi Babüssaade’ye, birisi de karşı tarafa açılan üç kapısından Babüssaade tarafındaki “Maruzat Kapısı”, soldaki “Pişkeş Kapısı”dır. Dışarıdan gelen ve huzura kabul edilecek olanlar Maruzat kapısından girerlerdi. Elçilerin sundukları hediyeler de soldaki ikinci kapıdan içeri alınırdı.