Tophane Meydan Çeşmesi Yeniden İstanbul’a Kazandırıldı



Üç asrı aşan geçmişiyle Osmanlı çeşme mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Tophane Meydan Çeşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Saka Su işbirliğiyle restore edilerek hizmete açıldı.

Tophane Meydan Çeşmesi’nin açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yanı sıra, Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, Sabancı Holding Gıda ve Perakendecilik Grup Başkanı Haluk Dinçer, GıdaSA İçecek Genel Müdürü Adnan Erem ile Taç Vakfı, İSKİ, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi yetkilileri katıldı.

Başkan Topbaş, "İstanbul’daki bin tarihi çeşmeyi restore ediyoruz"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çeşmelerin Türk kültüründe çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bizler su medeniyeti kuran bir geçmişin mirasçılarıyız. Kırma çatılı mescitlerimiz, meydan çeşmelerimiz ve mezar taşlarımız bizim bu ülkedeki tapularımızdır. Bunları korursak varlılığımızı da geleceğe aktarmış oluruz” dedi.

Tophane Meydan Çeşmesi’nin Türkiye’nin 3. büyük meydan çeşmesi olduğunu hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, çeşmenin ihyasına verdikleri destekten dolayı Sabancı Ailesi’ne ve Saka Su’ya teşekkür etti.

Sırada Kabataş Çeşmesi var
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da açılış öncesi Başkan Kadir Topbaş’a yeni bir tarihi çeşmeyi restore etme sözü verdiklerini belirterek, her yıl bir tarihi çeşmeyi halkın hizmetine sunmaya devam edeceklerini, üstlendikleri bu sosyal sorumluluğu önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerini söyledi.

“Saka Su daha bir yılını yeni doldurmuş çok genç bir şirket olmasına rağmen, 3 asırlık geçmişi olan tarihi Tophane Meydan Çeşmesi’nin ihyasına çok önemli bir destek verdi” diyen Güler Sabancı, “Şimdi sırada Kabataş Çeşmesi’nin restorasyonu var. İnşallah 1 yıl sonra bu tarihi çeşmenin açılışında da birlikte olacağız” dedi.

40 metrekare 23 ayar altın kullanıldı
12 ay süren araştırma ve koordinasyon çalışmalarının ardından restorasyon 3 ay içerisinde tamamlandı. Çeşme mimarisindeki değişimin habercisi olan 18. yüzyılın başında 1732 yılında I. Mahmut’un emriyle yaptırılan Tophane Meydan Çeşmesi’nin restorasyon projesi Taç Vakfı danışmanlığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Yıldız Teknik Üniversitesi katkılarıyla yürütüldü. Projenin tamamlanmasıyla Tophane Meydan Çeşmesi, İstanbul’un tarihi dokusundaki yerini aslına uygun olarak yeniden aldı ve kentin önemli toplanma mekanı olan Tophane’de anıtsal özelliğiyle kent meydanını yeniden süslüyor.

Rakamlarla Tophane Meydan Çeşmesi
• Tophane Meydan Çeşmesi 1732 yılında 1. Mahmut’un emri ile 76 bin kuruş 84 akçe harcanarak kuruldu.
• Tophane Meydan Çeşmesi Türkiye’nin 3. büyük meydan çeşmesidir.
• Tophane Meydan Çeşmesi 1837 yılında ilk kez büyük bir onarım görmüştür. 1956-1957 yılında ise ikinci kez İstanbul Sular İdaresince restore edilmiştir.
• Tophane Meydan Çeşmesi’nin 50 yıl sonra Saka Su tarafından restorasyon çalışmasına yeniden başlandı. Restorasyon çalışmaları 2006 yılının Mayıs yılında tamamlandı.
• Tophane Meydan Çeşmesi restorasyonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 3 kişi, Taç Vakfı’ndan 28 kişi, İSKİ’den 4 kişi, Vakıflar il Müdürlüğünden 3 kişi başta olmak üzere toplam 65 kişi görev aldı.
• Tophane Meydan Çeşmesi restorasyonu; projelendirme ve onay süreleri hariç araştırma, koordinasyon süresi 12 ay, restorasyon süresi 3 ay, çeşme çevresinin düzenlenmesi 4 ay olmak üzere 19 ayda tamamlandı.
• Tophane Meydan Çeşmesi restorasyonu çalışmasında 15 mimar ve 4 hat sanatı ustası görev aldı.
• Tophane Meydan Çeşmesi restorasyonunda 740 m² kurşun, 40 m² 23 ayar altın varak ve 20 adet aydınlatma armatürü kullanıldı.