Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı'nın organize ettiği "Kentlerin Geleceği: Kentsel Sorunlara Bütüncül Yaklaşım" adlı toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hızlı kentleşme konusunda dünya çapında bir farkındalığın oluştuğunu, fakat bunun bir gündem maddesi olarak hak ettiği ilgiyi görmediğini belirtti.
Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı da olan Topbaş, "Kötü yönetilen kentleşmenin risklerine gereken önem verilmemektedir" diye konuştu.
Kentleşmenin dönüştürücü siyasi potansiyeline vurgu yapan Topbaş, emsali görülmemiş küresel sıkıntılarla karşı karşıya olan dünyada değişen göç yönlerinin ve tüketim alışkanlıklarının yeni belirsizlikler ürettiğini kaydetti.
Bu sorunların bölgesel düzeyde ele alınması gerektiğini savunan Topbaş, şunları söyledi:
"Kentlerde büyük sorunlar var, araştırmalar bu durumu belgelemekte. Örneğin yatırımlar kentsel büyümeye ayak uydurmamış. Kentin gelişiminden çıkarılan dersler dikkate alınmamış. Bütün bunlar temel alt yapı eksikliklerini ve eşitsizlikleri doğurmakta. Bu sebeple yerel yönetimleri güçlendirmeliyiz. Hükümetler ve yerel paydaşlarla birlikte kuvvetli bir ortaklık kurmalıyız."
Yerel ve bölgesel yönetimler sadece uygulayıcı olmadığını belirten Topbaş, yerel yönetimlerin politika geliştirici olarak işe dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
"Kentleşmenin ulusal kalkınmaya katkılarını özellikle vurgulamalıyız" diyen Topbaş, kent yönetiminin karmaşık yapısının yarattığı gereklilikleri yerine getirmedikçe kentlerden sağlanabilecek birçok faydadan mahrum kalınacağını ifade etti.
Gün içinde BM'de düzenlenen "2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Uygulanmasında Parlamentolar, Kentler ve Yerel Yöneticilere Düşen Görevler" konulu panelde de konuşan Topbaş, kalkınma gündeminde yer alan hedeflere ulaşılabilmesi için yerel yönetimler düzeyinde etkili finansman modellerinin önemine vurgu yapmıştı.