Topbaş Eski İETT Arazisi için Verdikleri İmarın Arkasında



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Benlet 50 İnternet Evi”nin toplu açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Levent’teki eski İETT arazisinin satış ihalesini kazanan Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş’nin kendilerinden istediği süreyi verip vermeme konusunu hukukçularla birlikte değerlendirdiklerini belirten Başkan Topbaş, İstanbul’un zaman kaybettiğini, buradan elde edilecek kaynağın tamamının İstanbul için harcanacağını hatırlattı.

Toplam 1 milyar 156 milyon YTL olan paranın henüz Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına girmediğini, ama her halükarda bu arsayı satacaklarını ve gecikmenin hizmetleri de engellediğini dile getiren Kadir Topbaş, bunun değerlendirmesini vatandaşların en iyi şekilde yapacağını kaydetti. Topbaş, “İş yapanların önlerine engeller koymak yerine, önlerini açmak lazım. Bu kent hepimizin. Geleceğe birlikte taşımamız, eksiklikleri birlikte gidermemiz lazım. Ama çalışanlara, iş yapanlara, geleceğe koşanlara engel olmak, çok hoş değil. Bu bakımdan üzüntümü ifade etmek istiyorum. Böyle bir sürece girmesini istemezdim. Bizim yapacak çok işimiz var” diye konuştu.

İstanbul’un en önemli probleminin ulaşım olduğunu, bu sorunu çözmek için de kaynağa ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, dışardan borçlanmalarına izin verilmediğini, dolayısıyla kendi imkanlarını yatırıma çevirmeye çalıştıklarını söyledi. Söz konusu arazi için verdikleri imarın da arkasında olduklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Maalesef biraz engelleniyoruz gibi geliyor bana. Ama yasal süreç var. Kendi prosedürü içinde devam edecek. Öyle veya böyle bu arsanın değeri belediyenin kasasına girecek. Biz yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Ancak bu kaynağın gelmesi işlerimizi çok daha hızlandıracak” dedi.

Bugüne kadar 110 kavşak ve yol düzenlemesi bitirdiklerine ve şu anda 33 tünel, 59 kavşak inşaatının devam ettiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, birçok hatta devam eden inşaat halindeki metro yatırımlarının tutarının da 4 milyar YTL olduğunun altını çizdi. “İstanbullulardan ekstra para isteyemiyoruz. Yasal olarak böyle bir hakkımız yok. Kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz” diyen Kadir Topbaş, “Eski İETT arazisini sürekli manşetlere taşımanın İstanbul’a ne kazandırıp kaybettirdiğinin iyi düşünülmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız önümüzdeki seçimlerde bu mantıkla hareket edenlerle hizmet edenlerin ayrımını çok iyi şekilde yapacaktır” şeklinde konuştu.

Araziyle ilgili açılan davaların bu süre zarfında neticeleneceğinin düşünüldüğünü belirten Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz burada verdiğimiz imarın arkasındayız. Bunun doğru olduğuna da inanıyoruz. Bir mimar olarak da inanıyorum. Biz bunu söyledik. Buna güvendi ve girdiler. Bu sürede biter diye düşündüler. Yatırım prosedürü uzadıkça da yatırımcı için ciddi bir rakam, sıcak keş para. Bunun için yatırımcı kendince bir değerlendirme yapmaktadır. Gayet normaldir. Bizim burada biran önce satış işleminin bitmesi arzumuzdu. Ve yine biz bunun arkasında durduğumuzu her halükarda söylüyoruz. Biz bu güvenceyi yine veriyoruz. Arsayla ilgili prosedürde usulde bir eksiklik, hata varsa izale edilir. Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyorum. Daha önceden bu yerin 3 emsal inşaat izni var. Bir düzenleme yaptık sadece. Zemin katları bunun dışında tuttuk. Bu tip yapılarda kişi başına düşen metre kare çok daha büyük. Mevcut konutlarda 20-25 hatta 15 metre kare iken, bu gibi yerlerde 70-80 metre kare düşüyor. Binanın büyük yapılması çok sayıda insan anlamına gelmemekte. Bir kere bu bölgenin kendine göre gelişmiş bir yapısı var. Şu anda plazalar, gökdelenler var. Metro ile ulaşım sorununu çözüyoruz. Kalan 3 tane arsa bundan sonra buranın kaderini değiştirir diye bakmamak lazım. Ama maalesef bir takım sivil toplum kuruluşları siyaset yapıyorlar. Maalesef iş yapmaya çalışanların önüne engel koyuyorlar.”

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bloklarıyla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve Mimarlar Odası’nın da oranın olduğu gibi korunması gerektiğini düşündüğü yönündeki hatırlatma üzerine Topbaş, “Ben bazı meslektaşlarımı anlayamıyorum. Bir takım meslektaşlarım diyor ki, ‘tarihi çevreye uygun hale getirilsin’ Bazıları ‘kalsın’ diyor. Orası henüz bizim aktif olarak çok öncelikli bir işimiz değil. Orayı kaldırmayı daha hedefe koymuş değiliz” dedi.