''TOKİ'nin İnşa Ettiği Konutlarda Bölge Isıtma Sistemleri Kullanılmalıdır''



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, enerjide dışa bağımlılık ve özelleştirme politikaları sürdürüldükçe yeni zamların geleceğini, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının daha da artacağını öne sürdü.

Çakar, yazılı açıklamasında, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların, yeni zamların habercisi olduğunu savundu.

Doğalgaz sektöründeki kamu varlığı ve etkinliğinin küçültüldüğünü, elektrik sektöründeki özelleştirmelerin de tüm hızıyla sürdürüldüğünü ifade eden Çakar, kamu elektrik dağıtım şirketlerinin bir bölümünün özel sektöre devredildiğini, kalan şirketlerin devrinin ise şimdilik bekletildiğini kaydetti.

Son zamlarla içme ve kullanma suyu tesislerinin de yüzde 18,71 zamlı fiyat üzerinden elektrik kullanabileceğini belirten Çakar; böylece belediyelerin ve vatandaşların içme ve kullanma suyu bedellerinin de artacağını savundu.

Enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulmasının temel bir enerji politikası olduğunu ifade eden Çakar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Enerji üretiminde ağırlık yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilmelidir. Enerji planlamaları, ulusal ve kamusal çıkarların korunmasına ve toplumsal yararın artırılmasını, yurttaşların ucuz, sürekli ve güvenilir enerjiye kolaylıkla erişebilmesini hedeflemelidir. Yoksul ailelere mutlaka enerji yardımı yapılmalı, asgari ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlayacak düzeyde elektrik ve doğalgaz desteği kamu eliyle sağlanmalıdır. Şehirlerde kirli kömür dağıtımından vazgeçilerek halkın sağlığı ile oynanmamalıdır. TOKİ'nin özellikle gecekondu bölgelerinde inşa ettiği konutlarda bireysel ısıtma sistemlerinden vazgeçilerek elektrik ve ısının birlikte üretileceği bölge ısıtma sistemleri kullanılmalıdır.

Orta ve düşük gelirli halkın oturduğu binaların ısı yalıtımının güçlendirilmesi ile yakıt tüketiminin düşürülerek istihdama katkı sağlanması için en az 500 milyon dolardan başlayan büyüklükteki fonlar devlet tarafından ayrılmalıdır. Türkiye'nin enerji envanteri güncellenmelidir. Kamusal planlamayı, kamusal üretimi ve yerli kaynak kullanımına ağırlık vermeyi reddeden özelleştirme politikaları son bulmalı, kamunun eli kolu bağlanmamalı, kamu eliyle yatırımlar yapılmalıdır.''