Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, 81 ilde tam zamanlı olarak çalışan TOKİ'den ev almak için şartlar bulunuyor. TOKİ'den ev sahibi olmak isteyen ailelerin sağlamaları gereken şartlar neler? Ucuz konut sahibi olmak için hangi belgeler gerekli? Başvuruların nereye yapılması gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları..
TOKİ başvurusu nasıl yapılır?
TOKİ için başvurular Halkbank ve Ziraat Bankası şubelerine yapılıyor. Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalanarak başvuru gerekleri yerine getiriliyor. Başvuru kapsamında daire bedelinin yüzde 10’u kadar peşinat alınıyor. Peşinat bedelinin binde 5’i oranında banka komisyonu kesilir. Banka komisyonundan yüzde 5 vergi alıyor. Tüm bedeller taksitlendirilebilirken, evi alan katılımcıların 14 gün içinde cezasız cayma hakkı saklı tutulur. Borç tutarı ve aylık taksitleri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş artışlarına göre zamlanarak yeniden hesaplanıyor.
TOKİ’den konut nasıl alınır?
Türkiye genelinde hem uygun fiyatlı bir şekilde kişileri ev sahibi yapmayı hem de işsizlik sorununa hatırı sayılır rakamlarda etki etmeyi başaran TOKİ'den ev sahibi olmak için aranan şartlar var.
TOKİ’ye başvuru şartları nelerdir?
- TC vatandaşı olmak,
- Başvuru yapacağınız ilin ya da ilçenin içerisinde en az 1 senedir yaşıyor olmanız ve bu yerde nüfus kaydınızın bulunması,
- Daha önce TOKİ aracılığı ile konut almamış ya da kredi kullanmamış olmanız,
- Birinci derece aile yakınlarının bir konut sahibi olmaması,
- Maksimum 2600 geliriniz olması şartları aranmaktadır.
- Bir aileden sadece bir başvuru gerçekleşmesi gerekmektedir, TOKİ herhangi bir şekilde şans arttırmak için yapılan birden fazla başvuruyu kabul etmemektedir. Şehit ve Gazi yakınlarına, engellilere özel başvuru şartları olduğu ve bu kişilere öncelik tanındığı da bilinmelidir.
TOKİ başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
- Kimlik fotokopisi
- Şehit yakınları için hak sahipliği belgesi,
- Engelli bireyler için sağlık durumunu ortaya koyan heyet raporu,
- Emekli vatandaşlar için de emekli kimlik belgesi gerekmektedir.
Bu belgelerle başvuru yapmanız durumunda sizin için kayıt formu oluşturulur ve kuraya katılmaya hak kazanırsınız.
TOKİ Kurası Nasıl Çekilir?
Şehit aileleri için ayrıcalık tanınır ve bu kişiler direkt olarak konut alma hakkına sahip. Engelli vatandaşlar için TOKİ projelerinden yüzde 5 konut ayrılmaktadır, bu konutlar üzerinde hak sahibi olacak kişiler için de kuralar çekilir. Kurada çıkmayan kişiler tekrardan diğer çekilişlerde yer alır.
Emekli olan kişiler için TOKİ projesi dahilinde bulunan konut sayısının yüzde 25’i ayrılır ve kura çekiminde hak sahibi olan kişiler belirlenir ve bu kurada seçilmeyen kişiler de bir sonraki kurada yeniden çekilişte bulunur.
TOKİ kurasında kazanmanız durumunda: TOKİ idaresi tarafından size verilecek tarihlerde, kura sırasında belirlenen konut için gerekli olan ilk peşinat ödemesini yapmanız ve sözleşmeyi imzalamanız gerekiyor. Şartlar yerine getirilmediği takdirde TOKİ size verdiği evi iptal edecek ve yedek kura çekimlerinden birine evi devredecektir. Kurada evi almaya hak kazanan kişiler için TOKİ tarafından sadece bir kere satış sözleşmesi düzenleniyor.
TOKİ kurasından ev alma hakkı kazanan kişiler peşinat olarak alacakları konutun yüzde 10'unun fiyatını ödüyor. 240 ay taksitli olarak sabit bir şekilde bölünen ödemeler ile konut parası tahsil edilir. Peşinat verildikten sonraki ay ilk taksit tutarı alınıyor.
TOKİ’den konut alınması durumunda borçlar bitene kadar devredilemiyor. Kişiler gerçek olmayan beyanlarda bulunur ve TOKİ projesinden konut alma hakkı elde ederlerse; sözleşmeler fes edilir ve kişinin ödediği para masraflar içerisinden çıkarılarak kişiye faiz uygulanmadan geri veriliyor.