Toplu Konut İdaresi (TOKİ) uzun süredir fiyat artışları nedeniyle uyardığı çimento sektörüne, "Piyasa böyle giderse biz de fabrika kurarız" resti çekti. TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, çimento sektöründeki artışların şantiyelere çok daha büyük oranlarda yansıdığına dikkat çekerek "Piyasa böyle giderse yapmayacağız diye bir şey yok. Çok rahatlıkla bir çimento fabrikası kurabiliriz" dedi. Askıya aldıkları 130 bin konutluk ihaleleri yıl sonuna kadar bekletebileceklerini vurgulayan Tıraş, inşaat sektöründe ciddi bir malzeme sıkıntısı bulunduğunu söyledi. Tıraş bazı inşaatlarda "tuğla" dahi bulunamadığını ve bu nedenle inşaatlarda gecikme yaşandığını kaydederken müteahhitlerin temel talebi olan "fiyat farkı kararnamesini" istemediklerini vurguladı.
TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, son dönemde inşaat sektöründa yaşanan sıkıntıları değerlendirdi. Sektörde çalkantılar nedeniyle oluşan sıkıntıların yavaş yavaş çözülmeye başladığını vurgulayan Tıraş'ın açıklamaları ana hatlarıyla şöyle:
Yıl sonuna kadar bekleyebiliriz
Demirin piyasadaki dalgalanmadan önceki fiyatı 1200 YTL iken, şu anda 930 YTL düzeyine düştü. TOKİ olarak biz piyasa oturana kadar bir adım atmayacağız. 130 bin konut civarındaki ihalelerimizi iptal ettik. Gerekirse yıl sonuna kadar da bekleriz, yeni bir önlem paketi de hazırlamayacağız. Bu kararı almamızın en önemli nedeni, 2006 hedeflerine ulaşmamız. 2006'da 200 bin konut öngörmüştük, şu anda ise 200 bin konutu neredeyse aşmış durumdayız.
Tuğla bile bulunamıyor
Başlangıçta çimento, demir ve çelikte sorun vardı. Ama şu anda inşaat kalemlerinin hepsinde sıkıntı var. Demir, çimento, elektrik kablosu, alüminyum, tuğla dahi bulamayan yerler var. Bir başka deyişle malzeme sıkıntısı yaşanıyor. Bir de "Çimentoya yüzde 22 zam yapıldı" deniyor. Oysa bu zammın şantiyeye yansıması çok daha büyük oluyor. Önce çimento, ardından beton, onun ardından da kum ve çakıl zamlanıyor.
FFK'ye taraftar değiliz
Fiyat Farkı Kararnamesi (FFK) TOKİ'nin yapacağı bir iş değil, kaldı ki biz buna taraftar da değiliz. Geçmişteki bu tür kararnamelere bakılırsa hep devlet sıkıntıya girmiş, müteahhit rahatlamıştır. Biz bir önlem paketi açıkladık. Bunun dışında zaten Kamu İhale Yasası kaynaklı olarak bir fiyat farkı uygulanıyor. Buna ek olarak bir Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılmasıyla ilgili görüşümüz çok olumlu değil.
Konut taksitlerinde hata varsa, düzeltiriz
Bize bazı yerlerden, TOKİ'nin konut taksitlerinin memur maaş artışı oranlarından daha fazla artırıldığı yönünde şikâyetler geldi. Arkadaşlarımız bu konuyu inceliyor. Şu anda sistemizde bir değişiklik yok. Memur katsayısı olarak bakanlıktan bize gönderilen neyse, onu uyguluyoruz. Ama inceleme bittikten sonra bir hata bulursak tabii ki düzeltiriz.
Doğuya talep olursa yine gideriz TOKİ'ye bakarsanız, son 3.5 yılda ilk projelerimiz Doğu ve Güneydoğu'da gerçekleşti. Buralarda girmediğimiz il kalmadı. Talep olması durumunda, bu illere yine gideriz. Biz konut seferberliğini Doğu ve Güneydoğu'dan başlatarak zor olanı seçtik. Özel sektörün hiç girmediği illere girdik. Şu anda 81 ilin her birinde en az bir projemiz, 514 şantiyemiz var.
Sektör böyle olursa, fabrika kurarız
Şu anda çimento fabrikası kurulması gibi bir planımız yok. Ama zor bir konu değil, yapılabilir. Piyasa böyle giderse, "Fabrika kurmayız" diyemeyiz. Böyle bir durum da çok rahatlıkla üzerinden kalkabileceğimiz bir proje olur.
Meclis lojmanları 2007'de satılacak Bize TBMM Lojmanları projesi aktarıldı. Bu noktadan sonra plan tadilatı için çalışmalara başladık. Bu biterse, hızlı biçimde devreye girecek yeni projelerimiz olacak. TBMM lojmanlarıyla ilgili projenin 2007 yılında tamamlanmasını ve satışların da aynı yıl bitmesini öngörüyoruz. Bir ihtimal, satışların tamamlanması 2008'in ortasına bu konu sarkabilir.