Hükümetin konut sektörüne yönelik açıkladığı KDV indirimi sektörde hayal kırıklığı yaratırken, bazı sektör temsilcileri KDV’de yapılacak indirimin Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) yarayacağı görüşünde. Sektörün bu görüşlerine katılmayan TOKİ yetkilileri, İdare’nin çoğunlukla sosyal konut yaptığını, bu konutlardan sadece yüzde 1 vergi aldıklarını belirterek, “TOKİ’nin 350 bin konutun yüzde 10’u hasılat paylaşımı yaptığımız konutlardan oluşuyor. Bu yüzde 10 içinde ancak yüzde 5’i KDV indiriminden etkilenecektir” değerlendirmesini yaptı.
‘Biz sosyal konut yapıyoruz’
TOKİ yetkilileri yaptığı açıklamada, konutta gerçekleşen KDV indiriminin TOKİ konutlarını etkilemediğini belirtti. Yetkililer, “Vergi indirimi bizi çok ilgilendirmiyor. Biz sosyal konut yapıyoruz, bundan da yüzde 1 vergi alınıyor. Konutlarımızın büyük çoğunluğu 150 metrekarenin altında. Hasılat paylaşımı yöntemiyle yaptığımız ortak konular var. Bunlar Ataköy, Bahçeşehir, Halkalı, Meclis lojmanları yerine yaptığımız ve Oran’da bulunan konutlar gibi. Bu konutların çoğunluğu da lüks konutlar. TOKİ’nin satışları farklı bir alana yapılıyor. İndirimin TOKİ’nin kendi konutlarına etkisi olmayacak” bilgi verdi.
Konutların yüzde 5’ini etkileyecek
TOKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İdare’nin 350 bin konutunun yüzde 10’u hasılat paylaşımı yöntemiyle inşaa ediliyor. Hasılat paylaşımıyla yapılan konutlar içinde KDV indiriminden yararlanacak konut oranının da yüzde 5 olduğu belirtiliyor. Lüks statüsüne giren bu konutların fiyatının da 250 bin ile 1-1.5 milyon TL arasında olduğu ifade ediliyor.
‘Hayal kırıklığı’
Krea Gayrimenkul CEO’su Hakan Kodal, NTV’ye yaptığı açıklamada, konuttaki KDV indiriminin sektöre çok fazla etkisi olmayacağını belirten Kodal şunları söyledi: “190 metrekarenin üzerinde bir ev alacaksanız size yüzde 10 avantaj sağlanmış gözüküyor. Arayanların çoğu hayal kırıklığına uğruyor. Konutların yüzde 10’unu etkileyeceğini düşünürsek, çok da hareketlilik getirmeyecektir. Sektörün bütününe canlılık getireceğini düşünmüyorum. Şirketlerin tamamına yakını iki üç yıl boyunca KDV’yi yük olarak taşıyorlar. İnşaatı bitirdikten sonra fatura keserek tahsil ediyorlar. Bu iki üç yıllık tutar da ciddi bir KDV kaybı yaratıyor. Devlet en azından nakit sıkışıklığına katkıda bulunmuş olacak. Birikmiş KDV alacaklarının tahsilatının hızlandırılması nakit avantajı sağlar. İkinci önlem konut kredilerinin maliyetini aşağı çekmek olabilir. Ticari gayrimenkul tarafı da var.”