Muğla’da vatandaşların "başımızı sokacak bir evimiz olsun" diyerek ve "devlet güvencesi" nedeniyle tercih ederek satın aldığı, fiyatları 68- 110 ve 130 bin lira arasında değişen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında, duvar ve tavanlardaki göçmelerin ardından bu kez de yağmur şoku yaşandı. Önceki günkü şiddetli yağmurla birlikte, henüz 8 ay önce içine yerleşilen 880 konuttan birçoğunun çatısı akmaya başladı. İnşaatlarda ucuz malzeme kullanıldığını öne süren TOKİ sakinleri isyan etti.
TOKİ, Muğla'da konut üretmek ve dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak amacıyla 2005 yılında proje başlattı. 30 Ocak 2006 tarihinde, Kötekli Mahallesi’ndeki Hazine arazisi üzerine 880 dairelik sitenin temeli atıldı. Büyüklüklerine göre fiyatları 68- 110 ve 130 bin lira arasında değişen konutlar, çekilişle hak sahiplerine teslim edildi. 30 Nisan 2008’deki anahtar tesliminin ardından vatandaşlar ilk şoku yaşadı. Evlerin, parke ve fayanstan dolap ve kapılarına kadar birçok kısmında eksiklikler olduğunu gören vatandaşlar, tepki gösterdi. Birçok TOKİ sakininin, 10- 15 bin lira tutarında harcama yapıp evlerindeki eksiklikleri giderdiği belirtildi. Asansörlerin sık sık bozulduğu, kalorifer kazanının uzun süredir çalışmadığı, kapıların orantısız monte edildiği, duvar ve tavanlarda ufak çaplı göçüklerin yaşandığı TOKİ konutlarında, vatandaşlar son darbeyi de önceki günkü yağmurla birlikte yedi. Şiddetli yağmurun ardından TOKİ evlerindeki birçok konutun çatısı akmaya başladı. Vatandaşlar, yaşadıklarına isyan etti.
"TOKİ'den ev aldığıma pişmanım"
Evini su basan ve parkelerini değiştirmek zorunda kalan K-2-8 daire 13'te oturan Cihan Kurt (35), TOKİ’den ev aldığına pişman olduğunu belirterek şunları söyledi: "Evleri daha ilk teslim aldığımızda büyük şok yaşadık. Tavanda çökme olmuştu. Tavanı yaptırdım. Banyo ise alt kata su geçiriyordu. Banyonun zeminini tekrar yaptırdım. Binada işçilik çok kötü. Her gün bir sorun çıkıyor. Korkuyla yatıyoruz. Daha ilk yağmurlarda çatı akmaya başladı. Site yönetimi hiçbir önlem almıyor. Bu gidişle binalar başımıza çökecek. Sadece benim evimde değil, tüm evlerde sorun var. 10 bin TL masraf yaptım. Halen düzelmedi. Site yönetimini ve inşaatları yapan firmayı mahkemeye vermeyi düşünüyoruz. Şiddetli yağmurlar geldiğinde ne yapacağız. Her gün kova koyuyoruz. Gece uyuyamaz olduk. Birileri sesimizi duysun."
"Evler kısa sürede hurdaya çıktı"
TOKİ sakinlerinden Aykut Kocairi de, kalorifer sisteminden evin içine pis kokular yayıldığını öne sürerek, "Ben evi aldığımda birçok eksiği vardı. Mutfak dolapları düşüyordu. Banyo alt kata su sızdırıyordu. Döşemeler tamamen hatalı. Su giderleri ters eğim verilmiş. Özellikle kalorifer borularından evin içine koku yayılıyor. Kazan dairesinde sorun olduğunu söylediler. Ancak site yönetimi hiçbir girişimde bulunmadı" dedi.
Site sakini Muzaffer Demir ise, "Evlerin birçok yerinde hata var. Satın aldığımıza pişman olduk. Kısa sürede hurdaya çıktı. Diğer illerdeki konut fiyatının çok üstünde sattılar. Site yönetiminin sorunlara çözüm bulmasını istiyoruz" diye konuştu. TOKİ D 14 Blok’ta kiracı olan Çağla Vural ise evin tuvalet ve banyolarında çok kötü bir koku olduğunu, ısınma sisteminde ciddi problemler yaşandığını, mutfak dolaplarının sürekli düştüğünü söyledi. Asansörlerin çalışmadığından şikayet eden TOKİ sakinlerinden Ali Metin de "Projede, sitede sağlık ocağı olacağı söylenmişti ama yok. Çatılarda çöküntüler var. TOKİ'den ev aldığıma bin pişmanım. Bu AKP hükümetinin bir oyunu. Bizi tezgaha getirdiler. Çok mağduruz" dedi.
Hükümeti suçladı
CHP Muğla İl Genel Melis Üyesi Erol Kutlay vatandaşların aldatıldığını savunarak hükümeti suçladı. Kutlay şöyle konuştu: "TOKİ'nin yaptığı evlerde her gün sorun çıkıyor. Ucuz malzeme ve ucuz işçilik kullanılmış. Ev alan herkes bir an önce satarak kurtulmak istiyor. Muğla'da TOKİ evlerini çok yüksek fiyata sattılar. Vatandaş çile çekiyor. İnsanın huzur bulduğu tek yer evidir. Ancak TOKİ evleri herkesi huzursuz etti. İnşaatı yapan firma sorunları acilen düzeltmelidir. AKP hükümetinin yaptığı yanlış uygulamalar ve haksızlıklar sonucu vatandaş çile çekiyor."
TOKİ Müdürü: Müteahhitten kaynaklandı
Muğla TOKİ Müdürü Murat Güleç ise, sitelerde işçilikten kaynaklanan hataların olduğunu kabul ederek, "TOKİ ülke genelinde 200 bin konut üretti. Muğla'da yapılan konutlarda ise müteahhitlerden kaynaklanan sorunlar oldu. İşçilik hataları var. Muğla'da site yönetimi olarak elimizden geldiğince sorunları çözmeye çalışıyoruz. Çatı akması ve diğer büyük sorunlar için TOKİ güvencesi var. TOKİ bu evlerin sorunlarını tamamen çözecek" dedi.