TOKİ Başkanı: Hiçbir İş Beceremeyen Müteahhit Oluyor

Erdoğan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye’demüteahhitliğin formasyonu bulunmadığını, hiçbir iş beceremeyenleri müteahhit olduğunu" ileri sürdü.Gerçek müteahhitlerin kendilerinden şikayetçi olmadığını belirten Bayraktar, "Bizden şikayetçi olan müteahhitler yap-satçılar. Diploma alıp da mı yap-satçı oluyor? Mühendis mi, mimar mı, organize bir müteahhit mi? Bunlar meslekten mi, alaydan mı, okuldan mı yetişmiş?" diye sordu. Kalkınmış ve nüfusu 90 milyona yakın Almanya’da dahi 2 bin müteahhit bulunduğuna, kalkınmakta olan 70 milyon nüfuslu Türkiye’de ise bu rakamın 40 bin olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Müteahhitler yüzde 100 para kazanıyor. Biz de kayıt dışı ekonomi yok. Ben 70 liraya daire yapıyorum, 70 liraya satıyorum. Müteahhitler kaça yapıyor, kaç liraya gösteriyor bilmiyorum. Onu, onlara sorun" dedi.

Gelişmiş, çağdaş, modern ve bilimsel kriterlere dayalı bir sistemle idare edilen ülkelerde özel sektörün kar marjının yüzde 3 ile 15 arasında olduğuna işaret eden Bayraktar, "Biz alışmışız yüzde 300, 500 kazanmaya. Yok öyle şey artık. Kar dezentralize edilecek. Fakir fukaranın cebine para girecek. Biz ne yapıyoruz? Alt gelir grubuna ve yoksullara yönelik konut yapıyoruz, gecekondu dönüşümleri, kentsel yenilemeler yapıyoruz. Müteahhit bunları yapar mı? Yapmaz. İstiyor ki TOKİ yapmasın, fiyatlar tavan yapsın" diye konuştu.

'Verigiden, ruhsat harcından, stopajdan muaf değiliz'

Konut yaptıkları yerlerde kiraların düştüğünü ifade eden Bayraktar,şöyle devam etti:"Bizim derdimiz bu. Müteahhitler birleşsin, organize olsun, formasyon kazansın, disipline olsun, oda kursun. Güzel işler yapsınlar, para kazansınlar.Biz yaptığımız bu işleri kazma-kürek elimize alarak yapmıyoruz. Müteahhitlere veriyoruz. Biz müteahhitlerin elinden pastasını almıyoruz,fiyatları aşağıya çekiyoruz.Fiyatları aşağıya çekmemizden kimsenin rahatsız olmaması, kimsenin şikayet etmemesi lazım.Niye şikayet ediyorlar? ’TOKİ, KDV ödemiyor?’ diyorlar. Hayır, biz KDV ödüyoruz. ’Yapı denetimden muaf’ diyorlar. Evet, yapı denetimden muafız ama müşavirlik firmaları tutuyoruz. Beş tane 25 milyon YTL’lik müşavirlik ihalesi yaptık. TOKİ, hiçbir vergiden, ruhsat harcından, stopajdan muaf değil.’TOKİ arsaları bedava alıyor’ diyorlar. Aldığımız arsaları vereyim ben müteahhitlere bedava, yapsınlar oraya inşaat. Nereden arsa alıyoruz? Mesela Turkuaz. Altyapı var mı? Yok. Yol var mı? Yok. Doğalgaz var mı? Yok. Telefon hattı var mı? Yok. Atık su kanalı var mı? Yok. Hepsini biz yapıyoruz. Orada gitsin yapsınlar, bakalım satılır mı? Lüks yerlerde bana veriyorlar mı? Lüks yerlerde yaptıklarımı zaten kat karşılığı müteahhitlere veriyorum. Benle alakası yok. Ha vatandaştan almış ha Hazineden almış ha gelip benden almış. Ha ben biraz pahalı veriyorum,almasınlar. Kimsenin kafasına silah dayayıp, iş vermiyoruz. Başka yerden ucuza alacaklardır, bedava alacaklardır, bizden pahalı alıyorlar. Ben devleti kazandırıyorum. Bizim zaten işimiz bu. Bizim işimiz devleti kazandırmak.Bizim işimiz beş sene, on sene sürüncemede kalan inşaatları engellemek, bir an önce bitirmek, kira öder gibi vatandaşı ev sahibi yapmak, konu fiyatlarını aşağıya çekmek, kaliteli konut yapmak, özel sektörün gitmediği Şırnak, Patnos, Ağrı, Cizre, Ardahan, Iğdır gibi yerlerde konut yapmak. Edirne İpsala’da konut yapmak. Oralara gidiyor mu

müteahhit? Gitmiyor. Ama ben orada örnek şehirler kuruyorum. Okulu, sağlık ocağı, ticaret merkezi, altyapısı, parkı, bahçesiyle yapıyorum. Bunları yapıyorlar mı? Niye şikayet ediyorlar? Devlet çekilsin bu işten. Devlet, özel sektörün yapacağı işi yapmasın. Hepsini biz yapalım, istediğimiz gibi fiyatları ayarlayalım."

'Devlet bu tip işlerde, ekmekte bir miktar olacak' 

Devletin Türkiye’deki konut ihtiyacının yüzde beş veya yedisini yaptığını, bunun da "sosyal devlet" olmanın gereği olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:"Bizimle ilgili şikayetler... Demek ki biz faydalı oluyoruz bu millete. Vatandaş şikayet ediyor mu? Bir de vatandaş şikayet etsin. Eskişehir’de 760 konuta, sekiz bin küsur başvuru oldu. Bakalım, kuradan kendisine ev çıkanlar şikayet edecek mi? Esas bana onu söyleyin. Madem bizim yaptığımız iş doğru değil. O zaman 760 konuta, bu kadar müracaat niye oldu? Yapsın özel sektör, onunkine de müracaat etsinler. Bakın sekiz bin küsur kişi müracaat etmiş, demek ki sekiz bin kişinin konuta ihtiyacı var. Ben sadece 760 tanesini yapabiliyorum. Geri kalan yedi bin kusur tanesini özel sektör yapsın, versin vatandaşa. Ben ucuz yapıyorum, ucuz veriyorum vatandaşa. Arsayı bedava alıyorum. Altyapısını gelsin yapsın. Yol yapıyorum, altyapı yapıyorum, kanal yapıyorum, viyadük yapıyorum, köprülü kavşak yapıyorum, dere ıslahı yapıyorum, okul yapıyorum, sağlık ocağı yapıyorum.Devlet bu tip işlerde ekmekte bir miktar olacak. Sağlıkta olacak, eğitimde olacak, insanların barınma ihtiyacında olacak. Olmazsa olmaz."

'Başka iş yapmayıp müteahhitliğe soyunanlar karşı çıkıyor'

Gerçek müteahhitlerin kendilerine karşı çıkmadığını yineleyen Bayraktar,"Bize başka iş yapmayıp, müteahhitliğe soyunanlar karşı çıkıyor. Var mı elinde müteahhitlik sertifikası? Nereden müteahhit olmuş? Babadan mı kalmış ona müteahhitlik? Kendisi çekirdekten mi yetişmiş? İlkokul mezunu olabilir ama kendisini yetiştirecek. Öyle hemen hiçbir iş yapamayıp, buldum bir yerden para, arsayı sattım... Bul bir yerden bir karne veya iş bitirme belgesi, başla müteahhitliğe. Yok öyle şey" dedi.