DHA'nın haberine göre, Tokat'ta bu yıl özellikle kış aylarında kar yağışlarının yetersiz kalması, kentin su ihtiyaçlarını karşılayan dört su deposunda doluluk oranına olumsuz etki yaptı. Beklenen yağışların yağmaması üzerine kentte geçen yıllara göre, Marol gözesinde yüzde 75, Çördük gözesinde yüzde 60, Ayrancıoğlu, Buzluk ve Karlık gözesinde yüzde 100 azalma yaşandı. Ayrıca Ayrancıoğlu ile Buzluk ve Karlık gözesinde geçen yıllarda saniyede 5 litre su alınırken bu oran bu yıl sıfıra düştü. Yaşanan bu sıkıntı sonrası belediye ekipleri kentte çalışmalarına hız vererek açılan yeni gözeler ile bu sıkıntıyı giderdi. Ancak belediye ekipleri kentte son günlerde artan kaçak su kullanımına karşı kentte bulunan billboardlara karşı afiş hazırladı. Hazırlanan afişlerin üzerine ise 'Kul hakkı içmeyin' yazıldı.
'Bu bir kul hakkıdır'
Kar yağışlarının yetersiz kalmasından dolayı Tokat'ta içme suyunda bir takım sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, bunun üzarine bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eroğlu, "Su azalmasında yağış yetersizliği bir neden. Ama özellikle tüm bunların dışında hiç tasvip etmediğimiz kaçak su kullanımı, suyun ne yazık ki yeterli kullanılmaması, suyun yerinde kullanılmaması da yine bizim bu dönemlerde çektiğimiz sıkıntılardan bir tanesi. İçme suyu depolarımız var ama ne yazık ki biz bunların dönem dönem bazı bölgelerde bahçe sulamak için, tarla sulamak için kullanıldığını görüyoruz. Bunun dışında yine su depolarına giden hatlarımızın ne yazık ki tahrip edilerek, oradan başka bir hat vurularak insanların kendi bahçelerine sular götürdüğünü gözlemliyoruz. Su bugün Tokat'ın doğmuş doğmamış herkesin hakkı olan bir madde' dedi.
Özellikle son dönemlerde kaçak su kullanımının arttığını ve bunun için özel ekipler oluşturduklarını belirten Eroğlu, 'Bu ekiplerimiz gidip tespitler yapıyor, yapan kişileri uyarıyor hatta ceza kesiyor. Ama ne yazık ki tüm buna rağmen halkın bu tür çalışmaların, yanlış işler yapan hemşehrilerimizin olduğunu gözlemliyoruz. Biz 24 saat o su depolarında bekçi gibi duramayız. Her gün belli saatlerde gidiyoruz, kontrol ediyoruz ama ne yazık ki insanlarımız bizim olmadığımız zamanda tamir ettiğimiz yeri eski haline getirip tahrip ettiğini görüyoruz. Bu bir kul hakkıdır. Su hepimizindir" diye konuştu.