''Tokaçgemriği Köyünde Tarihi Kutsal Alan Kalıntıları Bulundu''



Kilis Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Aldemir, Musabeyli ilçesine bağlı Tokaçgemriği köyünde tarihi kutsal alan kalıntıları bulunduğunu bildirdi.

Aldemir, yaptığı yazılı açıklamada, Tokaçgemriği köyü sınırları içinde Gemrik tepesinde tarihi kalıntılar bulunduğunu, ormanlık sahada doğal bazalt taşlarla harçsız örülmüş bir kutsal alan yer aldığını belirtti.

Günümüzde dahi dağ tepeleri ve dağ tepelerindeki tek ağaçların kutsal olarak değerlendirildiğini, tüm ziyaretlerin tepelerde olmasının kutsallık anlayışının günümüze yansıması olduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Aldemir, şunları kaydetti:

''Bu kutsal alanın yapı taşlarının bazıları bulunduğu yerlerden düşmüş ve duvar eteğinde, düştüğü yerlerde bulunmaktadır. Bunun yanında zaman içinde duvarda taş düşmesinden dolayı gevşemeler bulunmaktadır. Kutsal alan merkezinde yapılan kaçak kazılar da insan eliyle yapılan tahribat olarak gözlemlenmiştir. Dünyada nadir örnekleri bulunan bu tür yerler insanlık kültürünü, inancını temsil eden yerlerden olup, içindeki yabani meşe palamudu ağacı ile koruma altına alınması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.''

Aldemir, açıklamasında şu bilgileri verdi:

''Ormanlık saha içerisinde doğal bazalt taşlarla (kiklobik) harçsız örülmüş, 15 metre duvar uzunluğunda, 1,70-1.80 santim duvar kalınlıklı 2 metre seviyeye kadar ayakta bir kutsal alan yer almaktadır. Kutsal alanın içinde yaklaşık 4 metre x 5 metre ebadında, 60-80 santim yüksekliğinde mihrap-atlar gibi kullanıldığı düşünülen başka bir yapı kalıntısı bulunuyor. Bu ana mekanın batısı ve güneybatısında buranın müştemilatı olduğu düşünülen (görevlilerin ve ziyaretçilerin kaldığı) mekanlar ortaya çıkarıldı. Bu yapı, arkeoloji dünyasında M. Ö. 2'inci bin yıl sonları 1'inci bin yılı başları tarihli gök tanrı inancına ait bir açık hava tapınağı olarak değerlendirilmektedir.''