TMMOB’a Öğrencilerden Yetkin Mühendislik Protestosu



Yetkin mühendislik tartışması TMMOB Genel Kurulu’na da taşındı. Genel kurulda söz hakkı verilmeyen öğrenci üyeler, ağızlarına siyah bantlar yapıştırarak, söz hakkı istedi. Öğrencilerin protestosu üzerine Genel Kurula ara verilirken, öğrenci üyeler konuşturulmadı. Öğrenci üyeler, yetkin mühendisliği eleştiren bildiriler dağıttı.

Genel kurulun ikinci gününde öğrencilerin genel kurulda konuşma talebi delegeler tarafından önerge haline getirilerek divana sunuldu. Bu önerge TMMOB Genel Kurul Yönetmeliği gerekçe gösterilerek reddedilirken, öğrencilere “yalnızca delegelerin konuşabileceği” söylendi. Öğrenci üyeler, söz hakkı verilmemesini dün genel kurul salonuna alkışlarla girerek protesto etti. Ağızlarına siyah bantlar yapıştıran öğrenciler, dövizlerle “Söz hakkı istiyoruz” yazısı oluşturdu.

Öğrenci üyelerinin protestosu üzerine salonda tansiyon yükselirken, genel kurula 10 dakika ara verildi. Bazı delegeler alkışlarla öğrenci üyelere destek verirken, kimi delegeler ise tepki gösterdi. Genç mimar ve mühendis adayları, delegelere TMMOB Öğrenci Üyeleri imzalı, yetkin mühendisliği eleştiren bildiriler dağıttı. Bildirinin delegeler tarafından okunmasının kararlaştırılması üzerine gerginlik sona ererken, genel kurul ancak 1 saat aradan sonra devam edebildi. Öğrenci üyelerin bildirisinde özetle şu görüşler yer aldı:

“Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı üniversitelerden alınan diplomaların yetersiz kalmasına, mühendislik ünvan ve yetkisinin yeni mezunlardan alınmasına, mühendis emeğinin ucuzlamasına ve daha fazla sömürülmesine yol açacak. TMMOB içinde yetkili-yetkili olmayan şeklinde bir ayrım yaratarak, TMMOB bütünlüğüne ve örgütlülüğüne zarar verecek. Yetkinlik yasalarla değil, özerk, bilimsel, demokratik ve anadilde eğtimle sağlanır”.

Yetkin mühendislik, genel kurulda söz alan delegeler tarafından da eleştirildi. Maden Mühendisleri Odası’ndan Necmi Ergin, “uzman, yetkin, yetkili” mühendisliğin mühendisler arasında rekabete yol açacağını ve bu rekabetin TMMOB örgütlülüğünü zayıflatacağını söyledi. Ergin, sorunun sahibi olan gençlerin delegelerle buluşturulması gerektiğini vurguladı.

‘Mimarlar TMMOB’un parçasıdır’
Mimarlar Odası ile TMMOB arasında yaşanan sorunlar genel kurulda tartışılan bir diğer konu oldu. Mimarlar Odası eski Başkanı Oktay Ekinci’nin konuşması, birçok delege ve TMMOB Yönetim Kurulu üyesi tarafından eleştirildi. Mimarlar ile şehir plancıları, iç mimarlar ve ziraat mühendisleri arasında meslek alanı ve yetki tartışmaları yaşandı. Mimarlar Odası’nı TMMOB Yönetim Kurulu’nda temsil eden Sabri Orcan ise, “Yoğun bir TMMOB süreci yaşamak istiyoruz. Mimarlar Odası olarak TMMOB’un içinde olmaktan ve birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

TMMOB eski Başkanı Kaya Güvenç ise, mevcut yönetim kuruluna TMMOB’un çizgisini sürdürdükleri için teşekkür ederken, “ideolojik planda bazı eksiklikler olduğu” eleştirisini getirdi. Enerji tasarrufuna ilişkin broşürde konunun “politika sorunu” olduğunun belirtilmediğini kaydeden Güvenç, özelleştirme uygulamaları, Bergama ve Galataport gibi sorunlara karşı daha aktif çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. AB ile ilgili broşürde TMMOB’un görüşünün net ifade edilmediğini kaydeden Güvenç, TMMOB’un AB’yi “emekçi sınıfların çıkarları açısından ele aldığının” açıkça belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Merkez niye kurulmadı?
TMMOB bünyesinde kurulması planlanan Kentsel Araştırmalar Merkezi’nin hâlâ kurulamaması da genel kurulda gündeme geldi. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Onur Kurulu üyesi Tarık Şengül, merkezin kurulması için oluşturulan komisyonun çalışmalarını yönetime sunduğunu ancak yönetimde kabul görmediğini belirterek, bu konudaki duyarsızlık olduğunu söyledi. TMMOB Yönetim Kurulu’nda ŞPO’yu temsil eden Remzi Sönmez ise, komisyonun çalışmalarını olgunlaştırmadan yönetime ilettiğini ve ilerleyen aşamada komisyonun çalışmaları tavsadığını öne sürdü.