Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, yayınladığı bir bildiriyle, Yuvacık Barajı'nda tahminen 4 ila 5 günlük su kaldığını belirterek yetkilileri acilen göreve çağırdı. Yapılan açıklamada, arıtma tesisinin susuzluk nedeniyle durması halinde tekrar devreye girmesi için en az 8 gün gerektiği de vurgulandı.
"Özellikle Haziran 2006'da barajın işletmesinden sorumlu şirket yetkililerinin barajda 3 aylık su kaldığını ifade eden açıklamalarından sonra sorun tartışılmaya başlanmıştır" denilen açıklamada, o günden bu güne yapılan tartışmaların siyasi çekişmeden öteye geçmediği ve kent halkının kapısına dayanan susuzluk sorununa alternatif çözümler hayata geçirilmediği ifade edildi.
Kurul'un yaptığı açıklamada, acilen bazı önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. Bu önlemler şu şekilde sıralandı: Kocaeli Kuraklık Yönetim Planının 4. aşaması derhal uygulamaya konulmalı, akşam saatlerinde en az 10 saatlik su kesintilerine başlanmalı, hat kaçaklarını en aza indirmek için depolardaki seviyeler ve hat basınçları en düşük düzeyde tutulmalı, Gökçedere Barajı ve İSKİ'den su alınmalı.
Köprülü: Yağmur taahhüdümüz yok
Yuvacık Barajı'ndaki su sıkıntısı ile ilgili olarak eleştirilen işletmeci İngiliz şirketi Thames Water'ın Türkiye Ülke Direktörü Evren Köprülü, şirketlerinin sorumlulukları konusunda bazı yanlış inanışlar bulunduğunu söyledi. Köprülü yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Sorumluluklarımız Yuvacık Barajı, İçme Suyu Arıtma Tesisi ve buna bağlı isale hatlarını 2014 yılına kadar işletmek ve bakımını yapmakla sınırlıdır. Kocaeli'nin su ihtiyacını karşılama sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Olmayan suyu nasıl arıtalım? Bu yıl barajdan 142 milyon metreküpün üzerinde su alındı. Belediye başkan ve yetkililerinin açıklamalarını esefle karşılıyorum. Hazine'nin zarara uğratıldığı iddiasıyla ilgili davada beraat ettik ve dava Yargıtay'da onandı.
Adalet tecelli etti ancak bunu kabullenmemekte ısrar edenler olursa bu defa yöneltilen hakaretleri biz yargıya taşıyacağız. Şirketimiz 20 ülkede işletme üstlendi, ancak dünyanın hiçbir yerinde yağmur yağmaması yüzünden eleştirilere hedef olmadı."