TMMOB Kılavuza İptal Davası Açtı



Okul kodları sisteme yanlış girilince kendi alanlarından tercih yapamayan kız meslek liselilerin başvurusu üzerine ÖSYM hatayı düzeltti. FOTOĞRAF: NAİL KADİRHAN / AA

ÖSYM'nin iki hatasını itiraf ettiği kılavuza TMMOB'dan da bir iptal davası geldi: Fen bölümü mezunları mühendislik bölümü tercihinde dezavantajlı durumda...

Bu yıl ilk kez uygulanan yeni sınav sisteminin yerleştirme sonuçları Türkiye’yi çalkalamaya devam ediyor. ÖSYM’nin yerleştirme kılavuzunda 49 programın başarı sıralamasında hata yaptığını açıklaması, hemen ardından yerleştirmede MF-4 puanını kullanacak adayların başarı sıralamalarının da hatalı olduğunun duyurulmasıyla zor günler yaşayan adaylara bir kötü haber de TMMOB’dan geldi.

Türk Mühendisleri ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), 2010 ÖSYS Kılavuzu’ndaki ‘Teknoloji Fakültelerine ilişkin duyuruların yer aldığı bölümlerin’ iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a dava açtı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, teknoloji fakültelerine konulan bölümler nedeniyle, fen bilimleri alanından mezun olan öğrencilerin mühendislik bölümü tercihinde dezavantajlı duruma düşürüldüğünü söyledi.

13 Kasım 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, çeşitli üniversitelerde kurulu bulunan mesleki ve teknik eğitim fakülteleri kapatılarak, yerlerine ‘Teknoloji Fakültesi’ adıyla yeni fakülteler kurulmuştu. Ancak kararda, meslek lisesi öğrencilerinin önünü açmak için kurulan bu fakültelerde yer alacak bölümlere ilişkin bilgiye yer verilmemişti. ÖSYM tarafından yerleştirme kılavuzunda, teknoloji fakültelerinde yer alacak bölümlerin açıklanması üzerine mühendisler ayağı kalktı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı, kılavuzda bu fakültelere öğrenci alımına ilişkin yer verilen bilgilere tepki göstererek, belirtilen tüm koşulların yasalara aykırı olduğunu ve evrensel bir meslek olan mühendislik için ülkeden ülkeye değişemeyecek kriterleri göz ardı ettiğini savundu. Yapılan uygulamayla aynı üniversitede iki ayrı fakültede iki ayrı puan türü uygulanarak eşitlik ilkesinin zedelendiğini öne süren Soğancı, şunları vurguladı:

“Mühendislik fakülteleri ile teknoloji fakültelerinde farklı nitelikte öğretim yapılmak suretiyle aynı hak ve yetkilere sahip olacak şekilde mühendis unvanlı öğrenciler yetiştirilecek olması, Yükseköğretim Yasası’ndaki ‘Yükseköğretim kurumlarının özellikleri, eğitim-öğretim dalları ile amaçları gözetilerek eğitim-öğretimde birlik ilkesi sağlanır’ hükmüne de aykırıdır. TMMOB, mühendislik bölümlerini tercih edecek öğrencilerin daha sonra mağdur olmalarını engellemek için tercih kılavuzundaki teknoloji fakültelerine ilişkin duyuruların yer aldığı bölümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurmuştur. Özellikle mühendislik bölümlerini tercih edecek öğrencilerin mağdur eden tercih kılavuzunun yenilenmesini, öğrencilere ek süre tanınmasını, yayınlanacak yeni tercih kılavuzunda da teknoloji fakülteleriyle yaratılan karmaşaya son verilmesini talep ediyoruz.”

CHP’li İnce: YÖK niye suskun?

Bu arada CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yaptığı yazılı açıklamada, LYS sonuçlarında yapılan hatalar nedeniyle binlerce öğrencinin, telafisi mümkün olmayan ağır bir travma yaşadığını söyledi. ÖSYM’nin, kurulduğu günden son bir-iki yıla kadar en güvenilir kurumu olmayı başardığın belirten İnce, şu görüşleri dile getirdi:

“Kurumun bu özelliği AKP iktidarını fazlasıyla huzursuz etmiştir. Çünkü kadrolaşmak için ÖSYM’nin yaptığı sınavlar engel olarak görülmüştür. Bu nedenle ÖSYM’nin kaderi YÖK yönetimindeki değişmeye paralel biçimde gelişmiştir. YÖK Başkanı’nın suskun kalması, ÖSYM’nin hedef gösterilmesi manidardır. ÖSYM doğrudan YÖK’e bağlı bir kuruluştur. YÖK Başkanı ve onu oraya getirenler kendilerini yaşananların dışında tutamaz.” (Radikal)

LYS’de üçüncü hata, bu kez sorumlusu okul...

Üniversiteye yerleştirme sonuçlarında ortaya çıkan son hatada ise sorumlu okul yönetimi oldu. LYS sınavına giren yaklaşık 6 bin Mesleki Açıköğretim Kız Meslek Lisesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü mezununun okul kodları sisteme yanlış girilince ortalık karıştı.

Mesleki Açıköğretim Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü mezunu Güntülü Çakıl, LYS başvurusu sırasında kılavuzda kendilerine verilen okul kodu ile sınav sonuç belgesindeki kodların ayrı olması nedeniyle tercih yapamadıklarını ileri sürdü.

‘Yerleşme şansımız yok’

Lise eğitiminden sonra, arkadaşlarıyla birlikte Mesleki Açıköğretim Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümüne kayıt yaparak buradan mezun olduklarını ve anasınıfı öğretmenliğini okuyabilmek için LYS sınavına girdiklerini ifade eden Çakıl, şöyle dedi:

“Başvuru sırasında kılavuzda bize verilen kod numarası ile ÖSYM sınav sonuç belgesindeki kodlar ayrı olduğu için kendi alanımızdan tercih yapamıyoruz. Başvuru sırasında kılavuzda bize verilen 20049 kodu ile başvurumuzu yaptık. Bunda herhangi bir yanlışlık ve eksiklik olduğu ÖSYM tarafından bize bildirilmedi. ÖSYM tarafından bize gönderilen sınav sonuç belgesinde bizim başvuru sırasındaki okul kodumuz yerine Endüstri Meslek Lisesi kodu olan 20032 kodu bulunmaktadır. Okul türü kodunun yanlış girilmesinden dolayı kendi alanımızdan tercih yapamıyoruz. Alan dışı tercih yapma zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da puanlarımız kesileceği için yerleşme şansımız yok denecek kadar azalıyor. Bu yanlışın düzeltilmesi için ÖSYM Başkanlığına dilekçe ile başvurduk, fakat bir sonuç alamadık. Diyarbakır’da bizim durumumuzda olan yaklaşık 1000 kişi Türkiye genelinde ise yaklaşık 6 bin kişi bu durumdan mağdur olmuştur. Yanlışın bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz.”

ÖSYM yetkililerinin açıklamasında ise okul kodu türünün Mesleki Açıköğretim Lisesi’nden yanlış yazılarak ÖSYM’ye gönderildiği belirtildi. Başvuru üzerine hatanın düzeltildiği ifade edilerek, öğrencilerin sonuç belgelerine tekrar baktıklarında bu sorunun giderilmiş olduğunu görebilecekleri açıklandı.