TMMOB Kadın Kurultayı'nın İkincisi Gerçekleştirildi



TMMOB üyesi mühendis, mimar, şehir plancısı kadınların sorunlarını ve çözüm önerileri tartıştıkları TMMOB 2. Kadın Kurultayı, 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Kurultayda, 18 ilde düzenlenen yerel kurultaylarda kabul edilen önergeler 'Kapitalizm ve Kadın', 'Toplumsal Cinsiyet Rolleri', 'Kadına Yönelik Şiddet' ve 'TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi' başlıklarında 4 oturumda oylandı. Kurultaya mimar, mühendis, şehir plancısı 252 kadın delege ile kadın örgütlerinden ve çeşitli kurumlardan 58 konuk katıldı.



Berna Vatan: Kadın sorunu, aile sorununa indirgeniyor
 
İMO Teoman Öztürk Konferans Salonu`nda gerçekleştirilen Kurultayın açılışında konuşan TMMOB Yürütme Kurulu ve Kurultay Düzenleme Kurulu Üyesi Berna Vatan, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın kaldırılmasını eleştirerek, bunun kadın sorununun aile sorununa indirgediğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Kadınların geçici ve kayıtdışı işlerde çalıştığını, ev içi emeğinin görünmez kılındığını belirten Vatan, "Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için daha kaç yüzyıl gerekli?" diye sordu. Erkekler tarafından yönetilen bir dünyada kadın olmanın zorluğuna dikkat çakan Vatan, bugün kadın erkek eşitliğini savunanların bile bilinçaltlarında 'erkeklerin egemen olduğu' düşüncesinin yattığını söyledi. Devlet yöneticilerinin sadece yüzde 16‘sının kadın olduğunun altını çizen Vatan, mücadele edilmezse bu gerçeklikle yaşanmaya devam edileceğini belirtti. Vatan, "Kadınlar artık yeter diyerek, susmayarak haklarını her yerde savunmalı" dedi.



Mehmet Soğancı: Kurultay, kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının görünür kılınması açısından önemli

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da açılışta yaptığı konuşmada, Kurultayın sosyal adalet, iş güvencesi, eşit işe eşit ücret, kadınlara yönelik sosyal, siyasal ve kültürel alandaki ayrımcılığın kaldırılması, fırsat eşitliği, kamusal ve özel alanda kadına yönelik şiddetin son bulması, çalışma yaşamındaki cinsiyetçi bakışın değişmesi, kadınların yetki ve karar mekanizmalarında yer alması, kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının görünür kılınması açısından önem taşıdığını ifade etti. TMMOB Genel Kurulu‘nda kadınlara yönelik alınan kararlardan örnekler veren Soğancı, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cins ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılmasının mümkün olmadığını belirtti. Soğancı sözlerini "TMMOB, ‘Kadın erkek yan yana, omuz omuza, yaşamın her alanında!‘ demektedir. TMMOB, ‘Kadınlar örgütlü, TMMOB daha güçlü‘ demektir" şeklinde tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Divan seçimi yapıldı. Divan başkanlığına Nergiz Bilgin (MMO), başkan yardımcılıklarına Ayşegül Akıncı Yüksel (Meteoroloji MO), Serap Özpolat Çete (MMO), yazmanlıklara ise Ece Etel (ŞPO) ve Duygu Karaca (HKMO) seçildi. Sonuç bildirgesi komisyonunun belirlenmesinden sonra Kurultay Düzenleme Kurulu‘ndan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Işık Ezer mevcut durum değerlendirmesi üzerine bir sunum yaptı.