TMMOB yetkilisi Meftun Gürdallar, sineması yanan G-Mall'un mühendislik ve mimarlık hizmeti almasının can kayıplarını önlediğini söylerken, 'Ancak kaçış koridorları dar, ışıklandırması yetersiz' dedi. Sinemacılar da güvenlik önlemlerini anlattı.
Dolmabahçe'deki G-Mall Kültür ve Alışveriş Merkezi'nde 'Büyü' filminin galasında çıkan yangın, sinema salonlarının güvenliklerini ve denetimini gündeme getirdi.
Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Meftun Gürdallar, binanın kaçış kapıları ve yangın söndürme sisteminde eksiklikler saptadı. Gürdallar, "Yine de bu bina mimarlık ve mühendislik hizmeti almış. Yetersiz de olsa yangın koridorları, itmeli kapıları var. Yangın başka bir sinemada olsa çok can kaybı olurdu" diye konuştu. Sinema salonları yetkilileri de alt ve üst katlardaki sinemaların ve abartılı etkinliklerin riskli olduğunu dile getirdi.
Olay yerinde inceleme yapan Gürdallar, binanın mühendislik ve mimarlık hizmeti almasının can kayıplarını önlediğini belirterek, "Birtakım kaçış kapıları ve yangın söndürme sistemi var. Ancak detaylarda eksiklikler ve yanlışlıklar gördük. Kaçış koridorlarının genişlikleri yetersiz gibi görünüyor. Kaçış ışıklandırma sistemi de yetersiz" dedi.
Ya 'eski'lerde olsaydı...
Pek çok sinemanın mühendislik ve mimarlık hizmeti almadığını belirten Gürdallar, "Bu bina yeni ve modern. Herhalde yatırımcının tasarrufu nedeniyle yetersizlikler olsa da yangın koridorları, itildiğinde açılan çıkış kapıları bulunuyor. Pek çok sinemada bunlar da yok. Başka bir sinemada olsa çok büyük can kaybı olurdu. Bu ders olmalı, itfaiye teşkilatı bunları göze alarak ruhsat vermeli" dedi.
Gürdallar, yangının gösteri sırasında kullanılan ve yanıcı olduğu için burada kullanılmaması gereken dekorasyon malzemelerinden kaynaklandığını belirterek şöyle devam etti:
"Strafor türü yanıcı malzemeler kullanılmış. Bunun, birçok yılbaşı süslemesi yapan alışveriş merkezleri için de uyarı olmasını istiyorum. Yanıcı malzemeden uzak durmak lazım. Tespit edemediğimiz nokta, duman tahliye fanları olup olmadığı, varsa çalışıp çalışmadığıdır. Duman içeride çevrime girmiş, tekrar insanların üzerine dönmüş gibi gözüküyor."
'Kapılar hatalı'
Gürdallar, yangın dolabı sayısının yeterli olduğunu, ancak yangının çıktığı yere göre yetersiz kaldığını da söyledi. Yangın çıkış kapılarında 'boyutlandırma ve yerleşim hatası' bulunduğunu ifade eden Gürdallar, "Orada olması gereken kapının yeri ve büyüklüğü doğru değil. Çıkış kapısı, bir başka çıkış kapısının arkasında kalıyor. İnsanlar bu yüzden göremediği için camı kırıp çıkmış" dedi.
Sinemacılar konuşuyor
İstanbul'daki çeşitli sinema salonlarının yetkilileri ise, özellikle zemin altında ve alışveriş merkezlerinde üst katlarda olan sinemalara dikkat çekiyor:
Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nın müdürü Hikmet Dikmen: "Bizim sinemamızın en büyük avantajı düz ayak üstü olması. Bunun için oldukça güvenli. Bütün tedbirlerimiz de var. Salonumuz büyük, çıkış kapılarımız da büyük. Bu bizi çok güvenli yapıyor. Koltuk ve zeminlerimiz yanmaz. İtfaiye ve zabıta sürekli denetim yapıyor. Biz festivaller, galalar yapıyoruz. Ama sahnede sigara bile içirtmiyoruz. Bu tür etkinlikler de dikkatli olmak çok önemli. Zemin altında veya çok katlı olan binaların çok daha fazla tedbir alması gerekiyor."
Abartılı etkinlik riskli
Kadıköy Sinema Tek sahibi Ertan Simer: "Biz, itfaiyenin ruhsat için istediği koşulların tamamını yerine getirdik.
İki buçuk yıllık sinemayız. Yangın söndürme tüpleri, yangın alarmı, periyodik olarak kontrol ediliyor. Koltuk dizaynımız acil çıkışlara uygun şekilde. Giriş çıkışların kontrollü olabileceği merdiven bulunuyor. Yerler yanıcı olmayan halılarla kaplı. Tavan ve yerlerde elektriklerin kesilmesi halinde çıkışı sağlayacak ışıldaklar var. G-Mall sinemasında yaşananların nedeni dekor. Böylesi abartılı etkinlikler tehlikeye neden oluyor. Ayrıca Anadolu yakasında yeraltında çok sayıda sinema var. Bunlar çok daha tedbirli olmalı."
Kadıköy Süreyya Sineması işletmecisi Bilge Aksel: "İtfaiye ruhsat konusunda oldukça disiplinli çalışıyor. Zaten koşulları yerine getirmeyen sinemalar açılamaz ve faaliyetlerini de sürdüremez. Ayrıca yangın tedbirleri, söndürme ve alarm cihazları sürekli kontrol ediliyor. Biz cep sineması açacaktık. Tek kapısı olduğu için itfaiye izin vermedi. Yeni bir kapı açtık."
'Üst kattan çıkış zor'
Beyoğlu Sineması yetkilileri: "Sinemaların sokağa çıkan kapıları olmalı. Ancak alışveriş merkezlerinde çok üst katlarda sinema salonları bulunuyor.
Acil durumlarda buralardan çıkılması çok zor. Ama bizim sinemamız pasajın içinde bulunmasına karşın sokağa çıkış kapıları var ve zeminlerdeki ışıklar ile çıkış yönü gösteriliyor."