Usluel konuşmasında, yurtdışında istihdam edilen Türk işgücü için hem gidilen ülkede hem de Türkiye’de sigorta primi ödenmekte olduğuna işaret ederek, sigortalıların prime esas kazanç üst sınırının en azından belli bir süre için düşürülmesini talep etti. Yurtdışında istihdamın arttırılmasında en büyük engelin işçi-işveren uyuşmazlıkları olduğunu vurgulayan Usluel, şöyle devam etti: “Diğer yandan son dönemde yurtdışından dönen işçilerin bazı avukatlık büroları tarafından havaalanında karşılanarak işveren aleyhine büyük davaların açıldığını görüyoruz. Türkiye ile çalışılan ülke arasındaki farklı uygulamaların suistimal edildiği bu davalarda kazanılan çok yüksek miktardaki tazminatların da işçilerin eline geçmeden büyük kısmının bu büroların gelir hanesine yazıldığı biliniyor. İstihdamın artırılabilmesi için mutlaka öncelikle yabancı ülkelerde istihdam edilen Türk işgücünün farklı statü ve şartları dikkate alınarak çalışma mevzuatında düzenlemeler yapılmalı, içtihat oluşturulmalıdır.”
Usluel’in ardından SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ve İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya birer konuşma yaparak mevzuat ve uygulamadaki son durum hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Panelde, yurtdışında Türk işgücü istihdamının artırılması için sektör temsilcileri tarafından ortaya konan öneriler 5 konuda yoğunlaştı:
- Çalışma mevzuatında yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin kendine özgü şartları ve özellikleri dikkate alınarakbir düzenleme yapılması, İş-Kur tip sözleşmelerinde iyileştirmeler yapılması,
- İşçi-işveren uyuşmazlıklarındaki belirsizliklere açıklık getirecek yasal bir düzenleme yapılması,
- Sigorta prim yüklerinin düşürülmesi,
- Hem gidilen ülke hem Türkiye’deki yükümlülüklerde ortaya çıkan mükerrerliğin giderilmesi,
- İŞKUR uygulamalarının basitleştirilmesi ve işlemlerin elektronik ortamda yapılması.