Kamuya ait madenler birer birer satılıyor. Manisa Soma’da da Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde linyit kömür üretimi yapılan Eynez açık ocak bölgesindeki özelleştirmeye karşı işçiler üretimi durdurdu. ELİ bünyesindeki 25 milyon ton kömür rezervine sahip olan açık ocağın bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devredilmesine karşı nöbet usulü eylem başlatıldı. Madenciler, Soma Cenkyeri maden yolu güvenlik kantarları bölgesinde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.
BirGün’de yer alan habere göre; eylemde önce Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgençay konuştu. Özelleştirmeye karşı hep birlikte karşı çıkma çağrısında bulunan Küçükgencay şunları söyledi: “Biz özelleştirmeye karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu ocakta kamu yıllardır kontrollü üretim yapıyor. Üretelim ki siz de kömür de söz sahibi olun. Sadece yatırım yapın, yeter Soma'dan elinizi çekin. Soma'yı kazalar olunca hatırlamayın. Bırakın açık ocaklarda kamu çalışsın.”
Bunun adı peşkeştir
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin ise, "Özelleştirmenin adı peşkeştir. Daha önceki panolarda da gördük. Biz sadece Eynez'e, ELİ'ye değil biz ülkenin her alanındaki yoksula, emekçiye sahip çıkıyor. Programımız belli. Sahamıza kimseyi sokmuyoruz. Bu saatten sonra Eynez'in içinden hiçbir yabancı aracın geçmesine izin vermeyeceğiz." dedi.
Özelde iki kat pahalı
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da yaptığı konuşmada, Eynez maden ocağında kömürün tam çıkarılacağı zaman özelleştirilmesinin akıllara durgunluk veren bir olay olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “2005 yılından beri TKİ yeraltı madenciliğinden ayrıldı. Şu anda açık ocakları işletiyor. TKİ’nin en önemli üretim yeri Ege Linyit İşletmeleri. 17 yıldır çalışma yapılıyor. Emek verildi, alın teri döküldü, masraf yapıldı, şimdi sıra işin kaymağını yemeye geldi. Ama nedense işin kaymağının yeneceği aşamada ocağın bir bölümü özel şirkete ihalesiz bir şekilde devrediliyor. Bunun adı peşkeş çekmek demektir. Bu işin kaymağını başkasının yemesine izin vermeyiz. TKİ’de kömür 2004 lira, özel madende kömür 4 bin lira. Özel madende nasıl oluyor da TKİ’de 2004 liraya kömür varken kömür satabiliyor. Çünkü TKİ’nin elinde kömür yok. Bu sebepten dolayı özel sektör 3 bin-4 bine kömür satıyor. Akhisar’da kömürün tonu 4 bin lira, Demirci’de 4 bin 500 lira. Önümüzdeki kış aylarında bu fiyat daha da artacak. 2 veya 3 ton ısınmak amaçla kömür yakan bir vatandaşımız bu yıl 20 bin liraya yakın ısınma parası verecek. Asgari ücretli 4 aylığını ısınmaya harcayacak. Bu neden başımıza geldi. Bunun sebebi özelleştirmelerden ve peşkeşlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle maden işçilerimizin özelleştirmeye karşı direnişinin yayındayız. Çünkü maden işçilerimiz kömürüne, vatanına sahip çıkıyor.”