Ankaralı ve İstanbullu tiyatrocular, kent merkezinde yer alan Ankara Yeni Sahne ve İstanbul Taksim sahnelerinin ticari amaçlı binalara dönüştürülmesini istemiyor.
Ankaralı ve İstanbullu tiyatrocular, kentleriyle özdeşleşmiş tiyatro sahnelerinin kapatılmaması için eylem gerçekleştirdi. İlk olarak Ankaralı tiyatrocular, Yeni Sahne önünde toplandı ve bir basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Tiyatro Opera Bale Oyuncuları Yardımlaşma Vakfı’nın Genel Sekreteri Fırat Demirağ, sahnenin yetkililerin duyarsızlığı yüzünden bir müteahhidin insafına terk edildiğini söyledi. İstanbul’daki tiyatrocular da, Devlet Tiyatroları’nın kiracısı olduğu Taksim Sahnesi’nin de benzer bir akıbete maruz kalacağını vurguladı.
Ankara’da Yeni Sahne’deki eylemde konuşan Demirağ, “Bir tiyatroyu kapatmak, 50 yıllık tiyatroyu kent belleğinden silmek için rant hesabı yapmak sanat düşmanlığıdır” diye konuştu. Demirağ, şöyle devam etti: “Binanın sahibi Ormancılar Derneği, binayı kira geliri için alışveriş merkezine dönüştürüyor, sanki bu bir tiyatro bina değilmiş gibi sıradan bir ev sahibi mantığıyla hareket ediyor. Sonuçta 50 yıllık kiracısını binadan çıkmaya zorladı. Ne yazık ki bu tavır kültürün değerini anlamamaktır.”
‘Kültür yaşamına indirilmiş bir darbe’
Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği Genel Sekreteri Erhan Gökgücü de, “Ankara’nın kültürel zenginliklerimizden biri olan Yeni Sahne’nin yıkılmasını ülkemizin ve Ankara’nın kültür ve sanat hayatına indirilmiş bir darbedir” dedi. Ankara’nın merkezinde 1959 yılından beri hizmet veren Yeni Sahne’nin ‘basit çıkar hesapları yüzünden’ kapatılmak istendiğini vurgulayan Gökgücü, “Kültürel hayatımızı üst seviyelere çekmeye çalışan aydınların, sanatçıların ve yazarların çabalarına karşı, yetkililer konuya duyarsız kalıyor” diye konuştu.
60 bin imza toplandı
Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Yeni Sahne’nin de içinde bulunduğu yapının ‘Kültür Varlığı’ olarak tescillenmesi için yapıyan başvuruşu geri çevirmişti. Ankara Yeni Sahne’de 4 Ekim 1960’tan bu yana 200’ün üzerinde oyun sahnelendi. Yeni Sahne Ankara Kızılay’daki tek D.T. sahnesi ve merkez gişesi. Oyuncular, Yeni Sahne’nin kapatılmaması için başlatılan imza kampanyasında 60 bin imza topladı.
İstanbul’da ise Taksim Sahnesi tehdit altında
İstanbul’da da tiyatro oyuncuları ve yazarlardan oluşan bir grup, Sıraselviler Caddesi’ndeki Taksim Sahnesi önünde Ankara Yeni Sahne’nin kapatılmasını protesto etti. Tiyatrocular yaptıkları açıklamada “Birileri yıllarca kent kültürüne yön veren bir sahneyi boşaltarak, yerine alışveriş merkezi dikmek peşinde. Bu kamusal bir meseledir, ülke kültürünün meselesidir” ifadesi yer aldı. Oyun yazarları ve çevirmenleri adına konuşan yazar Behiç Ak, Ankara Yeni Sahne’nin, çıkar hesapları yüzünden yıkılmasına karşı çıktıklarını belirterek, “Yeni Sahne’nin yıkılmasını Ankara’nın düşünce ve sanat hayatına bir darbe olarak görüyoruz” diye konuştu.
Tiyatrocular Yeni Sahne gibi, D.T.’nin kiracısı olduğu İstanbul Taksim Sahnesi’nin de benzer bir tehlike altında olduğunu ifade ediyor. 1962’den bu yana yüzlerce oyun sergilenen Taksim Sahnesi’nin de rezidans-otele dönüştürüleceği belirtiliyor. Tiyatro binasının arkasında sir süredir inşaat faaliyetleri devam ediyordu. Tiyatrocular yaptıkları açıklamada, “Taksim Sahnesi’nin dış cephesi korunarak gözlerimiz boyanıyor. Ancak gerçek bu değil, burası da Yeni Sahne gibi ticaret merkezine dönüşme tehlikesi yaşıyor” fikrini savundu.