TİSK: İyimser Hava Estiriliyor ama Göstergeler Uygun Değil



TİSK’in aylık ekonomi bülteninde, “Kamuoyunda ekonomiye ilişkin iyimser hava yaratılmak isteniyorsa da sanayi sektöründeki üretim durumu ve iş gücü piyasası göstergeleri, buna uygun gelişmeler kaydedildiğini göstermiyor” denildi.

TİSK tarafından yayımlanan ekim ayı ekonomi bültenine ilişkin açıklamada, küresel dünyanın aktörleri olan bazı ülkelerin ekonomilerinde yeniden canlanma belirtileri başlarken, Türk ekonomisindeki toparlanma eğiliminin çok yavaş olduğu ifade edildi. Sanayinin, ekonominin geneline kıyasla daha olumsuz şartlar içinde olduğu ve kan kaybetmeye devam ettiğine yer verilen açıklamada, krizin başlangıcı olarak kabul edilen geçen yılın ağustos ayı verileriyle bu yılın ağustos ayı verileri karşılaştırıldı.

Üretim hâlâ azalıyor

Ağustos ayında ancak üretim azalışından söz edilebileceği belirtilen açıklamada, “Kamuoyunda ekonomiye ilişkin iyimser bir hava yaratılmak isteniyorsa da özellikle ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründeki üretim durumu ve iş gücü piyasası göstergeleri karşısında, buna uygun gelişmeler kaydedildiğini ifade etmek mümkün görünmemektedir” denildi. Açıklamada, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve siparişlerin azalmaya devam ettiği kaydedildi. Sanayi üretim endeksinin bu yılın ağustos ayında geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 6.3, bir önceki aya göre ise yüzde 5.7 azaldığı belirtilen açıklamada, kapasite kullanım oranındaki düşüşler dikkate alındığında, üçüncü çeyrek büyüme oranı düzeyi açısından sorunun devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, aylık sipariş endeksinin de bu yılın Ağustos ayında 2008 yılı ağustos ayına göre yüzde 12.7 azaldığına işaret edilerek, bu verinin üretim düşüşünün eylül ayında da devam edeceğini gösterdiği savunuldu. Sanayideki üretim, ciro ve sipariş düşüşlerinin daha yüksek oranlarda olduğuna değinilen açıklamada, “Bu durum, gelecek aylarda sanayinin yaşayacağı sorunların daha da ağırlaşacağını göstermektedir” denildi.

Açıklamada, son aylarda işsizlik oranındaki artış hızının mevsim etkisine bağlı olarak zayıfladığı ve bunun geçici olduğu savunularak, işsizlik oranının 2010’da yıllık ortalama yüzde 16’ya yükselmesinin beklendiği kaydedildi.