Tisan Yarımadası'nda Yapılaşma için ‘ÇED Gerekli Değil’



1970'li yıllarda askeri ve sivil bürokrasinin kurduğu bir kooperatif eliyle yapılaşmaya açılan dünyanın en güzel 13'üncü koyu olarak bilinen Mersin'deki Tisan Yarımadası'nda Cumhur İttifakı oylarıyla önü açılan ikinci yapılaşmada ‘ÇED gerekli değildir' kararı verildiği ortaya çıktı.

Sözcü’den Ali Ekber Şen’in haberine göre; Mersin Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nün denize sıfır bin 150 villa ve 7 dükkânlı proje için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu istemediği, bunun üzerine yarımadayı ikinci yapılaşmaya açan şirket-kooperatif ortaklığının ÇED gerekli değildir raporu aldığı bildirildi.

Çam ağaçlarıyla kaplı ormanların bulunduğu yeryüzü cenneti Tisan Yarımadası için hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planı, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 Ağustos ayı Meclis toplantısı gündemine getirildi. Meclisteki görüşmeler sırasında CHP'li Başkan Vahap Seçer ve muhalefet meclis üyeleri, 0,90 yapı yoğunluğunun ve 5 katlı otele izin verilmesinin, Tisan Yarımadası’nın özgün yapısını bozacağını belirterek itiraz etti. İtirazlara rağmen imar planı Cumhur İttifakı'na mensup AKP-MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla geçince yapılaşmanın önü açıldı.

Tisan’da yapılaşmanın önünü açan imar planının meclisten geçmesinin çok öncesinde ise Ankara merkezli FARAS isimli şirketin bölgede çok değerli arsalar aldığı belirlendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Başkan dava açtı
Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Tisan Yarımadası'nın imara açılmasının durdurulmasına yönelik yargı süreci başlatılmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Vahap Seçer, Mersin İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma istemli davada, yarımadada yapılaşmanın önünü açan Cumhur İttifakı meclis kararının iptal edilmesini talep etmişti.

ÇED raporu istenmedi
Binden fazla villanın yapılacağı alanı bekleyen olası çevre kirliliğine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyi yapacak firmadan ÇED raporu istemedi. Mersin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün sitesinde askıya çıkarılan ilanda şu ifadelere yer verildi:

“Faras İnş. Yapı San. Tic. Ltd. Şti. tarafından İlimiz, Silifke İlçesi, Hacıishaklı Mahallesi, Köselerlik Mevkii, 3067 ve 3068 Nolu parseller üzerinde yapılması planlanan 285 adet blok, 1150 adet konut ve 7 adet dükkan kapasiteli  ‘Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi Konut Projesi 29/07/2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince Valiliğimizce (Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) 06.03.2023 tarih ve 23645791.220-02/E-202398 sayılı belge ile “ÇED Gerekli Değildir” Kararı verilmiştir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.