TİKA, El Halil Kentindeki Tarihi Evleri Restore Ediyor



Filistin'de Mescid-i Aksa'dan sonra kutsal mekanlar açısından en önemli ikinci yer olarak addedilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'nin çevresinde yer alan tarihi evler, TİKA tarafından restore ediliyor.

Harem-i İbrahim Camisi'nin yakınında yaşayan Filistinli Abdullah es-Suveyti evi restore edilen kişilerden sadece biri. Suveyti, evinin, TİKA tarafından finanse edilen ve El Halil Yeniden İmar Komitesi tarafından uygulanan Eski Şehir'deki Filistin evlerine yönelik dört etaplı restorasyon sürecinin ilk etabında yer aldığını söyledi.

Suveyti, yaklaşık 150 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen Osmanlı döneminden kalma evde 30 yıldır yaşadığını dile getirdi.

2020 yılında evinin restore edildiğini kaydeden Suyuti, şunları ifade etti: "Evden bir aylığına restorasyon tamamlanana kadar ayrıldım. Türk halkına ve Türk hükümetine bu projeye verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Restorasyon çalışmaları kapsamında evin merdiven, kapı, banyo ve boyası yenilendi."

Reklam Goruntulenme Bolumu

30'dan fazla ev restore edildi
El Halil Yeniden İmar Komitesi Başkanı İmad Hamdan Türk projelerinin Eski Şehir'deki tarihi evlerin restorasyonunu amaçladığını ve bu bağlamda şimdiye kadar 30'dan fazla evin restore edildiğini söyledi.

Yaklaşık bir yıl önce başlayan projelerin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gibi bazı engellere rağmen devam ettiğine ve ileride başka projeler de olduğuna işaret eden Hamdan "Türk hükümeti tarafından restorasyonu hedeflenen alan, Eski Şehir'in ve Harem-i İbrahim Camisi'nin en önemli alanlarından birisi." dedi.

Hamdan, bu projelerin, çoğu Osmanlı dönemine dayanan bu binaların korunmasına ve kültürel mirasın muhafaza edilmesine katkıda bulunduğunu aktardı.

Restore edilen evlerin çoğunun, terk edildiğine vurgu yapan Hamdan, restorasyondan sonra ev sahiplerinin geri döndüğünü söyleyerek, "Harem-i İbrahim Camisi'nin bitişiğindeki bu alanı, bu evlerdeki insanların dayanma gücünü artırmak ve evlerin mimari mirasını korumak için özellikle seçiyoruz. Aynı zamanda bir yandan da periyodik olarak bakımlarını yapıyoruz." dedi.

Hamdan, Filistin halkına ve özellikle kentteki Eski Şehir bölgesine verdiği destek için TİKA'ya ve Türk halkına teşekkür etti.

Evlerin çoğu Osmanlı, Eyyübi ve Memlükler dönemine ait
Projeyi denetleyen mühendis Muntasır Meraka projelerin, önceliklerine göre mimari durumları ve sakinlerinin ihtiyaçları inceledikten sonra onaylandığını belirtti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Meraka, El Halil'deki eski evlerin çoğunun Osmanlı, Eyyübi ve Memlükler dönemlerine ait olduğunu ve bunun da mimari karakterlerinin korunmasını gerekli kıldığını aktardı.

TİKA tarafından finanse edilen projenin ilk etabında 2019'da 10, 2020'de 10 konutun restore edildiğini hatırlatan Meraka, üçüncü etabın da yakında tamamlanacağını, Harem-i İbrahim Camisi'nin bitişiğindeki 10 konut için dördüncü aşamanın başlayacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) bağlı Dünya Miras Komitesi, 2017 yılında Harem-i İbrahim Camisi ve caminin içinde bulunduğu Eski Şehir beldesinin "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak Dünya Miras Listesi'ne eklenmesine karar vermişti.