THBB Kentsel Dönüşüm Sürecinde Yıkılan Binaların Beton Kalitesini İnceledi



İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilen ve yıkım kararı alınan binalara Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından inceleme yapmak üzere bir heyet gönderildi.

THBB tarafından yapılan incelemelerde bölgede birçok ağır hasarlı ve az hasarlı bina gözlemlendi ve bu binaların bazılarının betonlarından karot örnekleri alındı. Alınan beton karot numuneleri üzerinde, THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda ‘Basınç Dayanım Deneyi’ yapılarak beton kalitesi belirlendi.

İstanbul Sarıgazi bölgesinde tespit edilen ve yıkım kararı alınan binalardan THBB tarafından alınan numunelerin ortalama basınç dayanım değerleri 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) olarak tespit edildi.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz’ün yaptığı açıklamaya göre; THBB’nin daha önce yaptığı araştırmalar ve laboratuvar değerlendirilmesi için gelen yapı sonuçları yaklaşık olarak aynı… Elle üretilmiş betonlarla yapılmış binaların beton basınç dayanım değerlerinin 8MPa (cm2 de 80kg yük taşıyabilen beton) civarında olduğunu vurgulayan Güleryüz, “Bu değerler o zamanki mevzuata göre sağlaması gereken değerlerin bile yarısı kadardır. ‘Afet Bölgeleri’nde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’e göre en düşük beton sınıfı ‘C20’ (santimetrekarede en az 200 kg yük taşıyabilen beton) olmalıdır. Günümüzde ise dökülen betonların yüzde 50’ye yakını C30 (cm2 de 300kg yük taşıyabilen beton)  ve üstündedir” dedi.

Güleryüz, bu nedenlerle hazır beton yaygınlaşmadan önce 1990’lı yıllardan önce yapılmış yapıların bir an önce risk analizi yapılması ve beton basınç dayanımı proje dayanımının çok altında ise bir an önce yenilenmesi için çalışmalara başlanması gerektiğini belirtti. Yapılan araştırma sonucunun kentsel dönüşümün gerekli olduğunu ve bir an önce yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Güleryüz, “Ayrıca beton kalitesi açısından bu hataların tekrarlanmaması için Türkiye Hazır Beton Birliği Üyesi KGS Belgeli C30 ve üstü dayanım sınıfında betonlar tercih edilmelidir” dedi.